Биг Траут

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Биг Траут
Сателитна снимка на езерото Биг Траут
Сателитна снимка на езерото Биг Траут
53.7833° с. ш. -90.0072° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположение(провинция Онтарио
Координати53°47′ с. ш. 90°03′ з. д. / 53.783333° с. ш. 90.05° з. д.
Притоцирека Фон
Оттокрека Фон
Дължина54 km
Ширина27 km
Площ661 km2
Надм. височина213 m
Водосб. басейн4350 км2
Населени местаКитченумейкузиб
Биг Траут в Общомедия

Езерото Биг Траут (Голямо Пъстървово езеро) (на английски: Big Trout Lake) е 12-о по големина езеро в провинция Онтарио. Площта му, заедно с островите в него е 661 км2[1], която му отрежда 65-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 624 км2[1]. Надморската височина на водата е 213 м[1].

Езерото се намирана на 285 км югозападно от Хъдсъновия залив, в северозападната част на провинция Онтарио. Биг Траут има дължина от запад на изток 54 км, а максималната му ширина е 27 км. Водосборен басейн – 4350 км2. От запад в езерото се влива река Фон и изтича от източния му край, десен приток на река Северн, вливаща се в Хъдсъновия залив. Езерото Биг Траут, в сравнение с останалите канадски езера, има слабо разчленената брегова линия. По-разчленено е северното крайбрежие, където има доста заливи, полуострови и острови (Биг, Пост и др. с обща площ 37 km2). Максимална дълбочина – 39,6 м. Водното ниво се намира на 213 м н.в., а в периода от ноември до май е покрито с дебела ледена кора.

В източната част на остров Пост е разположено единственото селище по бреговете му – Китченумейкузиб (Kitchenuhmaykoosib), в близост до което има изградено летище.

Западната част на езерото и устието на река Фон, попадат в провинциалния парк „Фон Ривър“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Биг-Траут“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​