Бийвър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Бийвър.

Бийвър

(Дане За)
Общ брой 3000
Разселение Канада, Албърта, Британска Колумбия
Език атабаски
Сродни групи секани
Бийвър (Дане За) в Общомедия

Бийвър (на английски: Beaver) е северноамериканско индианско племе, което преди 1800 г. живее в района на Пийс Ривър в Албърта и Британска Колумбия, Канада. Територията им се разширява на изток до река Атабаска и река Клиъруотър и на север до езерото Атабаска. Бийвър е английски превод на тяхното „тса тине – хората, живеещи сред бобрите“. Днес те се наричат Дане За или Дине За – истински хора.

Beaver women and children in front of their tipi - NA-1440-6.jpg

Традиционно живеят на малки номадски групички от по 20 – 30 души, които се прехранват с лов на бизони в прерийте около Пийс Ривър, на лосове в блатата и горите и на карибу близо до планините. Ежегодно провеждат всеобщ лов, ръководен от някой шаман. Също така мъжете ловят дребни животни като зайци и бобри, а жените събират диви плодове и различни растения. Рибата не е важна част от храната, освен в извънредни ситуации. Основно жилище е типито от кожите на лос или карибу. Облеклото им е изработено главно от кожите на лос и е богато украсено с бродерия и различни орнаменти. Основни дрехи са риза, панталони, мокасини и дълго кожено палто. Мъжете добавят по-късно набедреник. През зимата и двата пола използват наметала от заешки кожи и кожени шапки и ръкавици без пръсти.

Религиозните им вярвания са центрирани около сънищата и виденията, чрез които хората се сдобиват с дух – пазител. Още в юношеството за момчетата най-важно е да преминат през ритуала за Търсене на видение, за да се сдобият с дух – пазител като за целта се отправят в усамотена местност, където в продължение на няколко дни (обикновено 4) постят и се молят на духовете за помощ.

През 1793 г. през земите им преминава експедицията на Александър Макензи. Година след това Северозападната компания за търговия с кожи основава първия търговски пост. Католическите мисионери пристигат през 1858 г. През 1899 г. племето подписва Договор № 8 с Канада, по силата на който те приемат да живеят в резервати, но запазват правата си за лов и риболов в цялата си територия. Днес племето живее в 4 резервата в Британска Колумбия и в 2 в Алберта.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pritzker, Barry M.. „Бийвър“. // A Native American Encyclopedia: History, Culture and Peoples `(2000).
  2. Канадска енциклопедия. „Бийвър (Дане За)“. //