Бик-мечка линия (икономика)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В търговията и трейдърските тенденции, най-просто казано пазар тип бик е печеливш пазар, а пазар тип мечка – губещ пазар. Много често самите търговци биват също определяни като бикове и мечки, в съответствие на печеливши и губещи. Съответно бик-мечка линията е линия на средноаритметичен индекс, който показва бик-пазара и мечка-пазара във фондовия обмен.

Бик и мечка са едни от първите термини, които начинаещите инвеститори научават на капиталовия пазар [1].

Пазар тип „бик“[редактиране | редактиране на кода]

Този тип пазар е асоцииран с нарастваща увереност в инвеститорите, нарастващо инвестиране в очакване на бъдещи ценови увеличения и капиталови печалби. Бикова тенденция на фондовия пазар обикновено започва преди общата икономика да покаже ясни знаци за възстановяване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бикове и мечки (статия за Уорън Бъфет), в. Дневник, 14 август 2008
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bull-bear line“ и страницата „Market trend“ в Уикипедия на английски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.