Билдърбъргска група

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Страни с представители поне на една от конференциите на Билдърбъргската група
Хотел Билдърбърг

Билдърбъргска група, също Билдърбъргски клуб или Билдърбъргска конференция (на английски: Bilderberg Group) е група от влиятелни личности, които организират тайна неофициална ежегодна конференция в някои от най-известните хотели или курорти по света.

Тя се състои от около 130 участници, мнозинството от които бивши президенти, министри, банкери и собственици на средства за масова информация. Входът и присъствието на тази конференция се осъществяват само чрез лична покана. Мястото ѝ обикновено се редува – две последователни години в Европа, последвани от една в САЩ или Канада. През 2009 г. срещата е от 14 до 16 май в Атина, Гърция. През 2010 г. се очаква да е отново в Европа.

Активните членове на клуба са 383 души, като 128 от тях, или 1/3 са американци, а останалите – европейци и азиатци (японци, корейци, представители на Тайван, Сингапур и Хонг Конг). На конференциите се обсъждат национални въпроси на отделните страни, както и международната им политика.

Заседанията са засекретени,[1] датите не се обявяват официално в пресата. Организацията и безопасността се осъществяват от страната, в която е срещата. Името „Билдърбъргска група“ идва от названието на хотел „Билдърбърг“ в малкия холандски град Остербек, където през май 1954 г.[2] се състои първото заседание на клуба. Въпреки стремежа да се запази всичко в пълна тайна, понякога е невъзможно да остане в пълна тайна присъствието на едно място на бивши президенти, министър-председатели, крале, принцове и принцеси, канцлери, банкери и представители на крупни корпорации. Това предизвиква голям обществен интерес, а понякога и протести. Съществуват конспиративни теории, според които групата се опитва да създаде световно правителство и да подчини света на своята власт.[3] Главната квартира на групата се намира в Ню Йорк.

Някои участници[редактиране | редактиране на кода]

Сегашният глава на Федералния резерв на САЩ, Бен Шалом Бернанке, на излизане от конференцията през 2008 година

Държавни глави, президенти, крале[редактиране | редактиране на кода]

Членове на правителства, постоянни участници[редактиране | редактиране на кода]

Българи, взели участие на сбирките на Билдерберг[редактиране | редактиране на кода]

Това са Николай Камов през 1999 г., тогава народен представител в НС и през 2016 г. еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]