Билла

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
BILLA AG
Лого на BILLA AG
Тип на
компанията
акционерно дружество
Основана 1953
Седалище Винер Нойдорф, Flag of Austria.svg Австрия
Продукти Храни и бързооборотни стоки
Уебсайт www.billa.bg
BILLA AG в Общомедия

„Бѝлла“ (на немски: BilLa) е европейска верига супермаркети, работещи в голям брой страни, първоначално в Австрия. Собственик на веригата е германската Rewe Group. Името „Billa“ произлиза от началните букви на думите Billiger Laden (на немски: евтин магазин). Веригата от супермаркети основана през 1953 г. от Карл Влашек, нараства бързо през 60-те и 70-те години на миналия век. Билла има мрежа от магазини в девет европейски страни, сред които: Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, Хърватия, Украйна, България и Русия.

Билла в България[редактиране | редактиране на кода]

Първият магазин от веригата Билла в България е открит през 2000 г. До април 2015 г. са открити общо 100 супермаркета от веригата, включително последният е в София.

Магазин от веригата във Виена, Австрия

Некачествено строителство на филиалите[редактиране | редактиране на кода]

На 23 юни 2006 г. по време на пороен дъжд рухва част от покрива на един от големите филиали на веригата, разположен на бул. „Владимир Вазов“ в ж.к. Хаджи Димитър в София, като в инцидента няма пострадали. Според цитирано от в-к „Стандарт“ прокурорско изявление, 18 магазина на търговската верига в България са опасни за експлоатация поради некачествено строителство.[1] Започването на делото за рухналия покрив е насрочено за 31 октомври 2007 г. По него са обвинени 11 души. Ако бъдат осъдени се очаква да им бъдат наложени глоби до 1000 лв.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „18 магазина Билла може да рухнат“ – статия на в. Стандарт от 27.11.2006 г.
  2. Делото „Билла“ тръгва в края на октомври статия на в. Сега от 2.9.2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]