Биоетика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Биоетика, а също и като биомедицинска етика (виж медицинска етика) e научно поле или научна дисциплина, която е относително нова, датира от 60-те на 20 век и която отнася етически въпроси към биологията, биомедицината, технологиите в биологията и медицината и т.н. Докато медицинската етика се фокусира основно върху работата на лекаря с пациента, то биоетиката засяга много повече отношения и включва професионалисти като биолози, генетици, юристи, философи и т.н.

Както и други поддисциплини на етиката, биоетиката може да бъде дискриптивна и прескриптивна, тоест описваща и предписваща.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bioéthique“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.