Биоетика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Биоетика, също позната и като биомедицинска етика (виж медицинска етика) e научно поле или научна дисциплина, която е относително нова, датира от 60-те на 20 век и която изследва етически въпроси в биологията, биомедицината, и биомедицинските технологиите. Докато медицинската етика се фокусира основно върху работата на лекаря с пациента, то биоетиката засяга много повече отношения и включва професионалисти като биолози, генетици, юристи, философи и т.н.

Както и други поддисциплини на етиката, биоетиката може да бъде дискриптивна и прескриптивна, тоест описваща и предписваща.

Развитието и институционализирането на биоетиката в България е свързано със създаването на специализирана институция – Българския център по биоетика – през 2004 г. в София. Впоследствие, програма по Интегративна биоетика се открива в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bioéthique“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.