Бионична архитектура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лондонският „корнишон“ на архитекта Норман Фостър е наричан манифест на бионичната архитектура

Бионична архитектура или Биотек или Архитектурно-строителна бионика — е наименование на съвременна нео-органична архитектура, чиято конструктивна изразителност се достига чрез взаимстване на природни форми.[1] Понякога се противопоставя на архитектурния стил хай-тех.

Този архитектурен стил е в процес на активно създаване. Липсва необходимата градостроителна практика и преобладава теоретичната и изследователската компонента. Основното противоречие, което трябва да преодолява архитектурната бионика е, че консервативната правоъгълна планировка и конструктивна схема противоречат на биоморфните криволинейни форми и решаването на това противоречие е основна задача на тази архитектура.

Архитекти, практикуващи бионична архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „биотек)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.