Бирен пуч

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Националсоциалисти, участвали в опита за преврат
Мариенплац в Мюнхен по време на пуча

Биреният пуч (или Биреният бунт) е започналият на 8 ноември 1923 г. в една от най-големите бирарии в баварската столица – „Бюргербройкелер“, предвождан от Ерих Лудендорф и Адолф Хитлер от Националсоциалистическата германска работническа партия с цел сваляне на централното правителство на Германия и местното управление на Бавария. До бунта се стига след успешния поход на Мусолини към Рим и вземането на властта от италианските фашисти. Това дава увереност на Хитлер, че може да повтори успеха му в Германия.

Вечерта на 8 ноември Хитлер заедно с Херман Гьоринг, Алфред Розенберг, Рудолф Хес, Ернст Ханфщенгл, Улрих Граф и др. нахлува в „Бюргербройкелер“, където са се събрали близо 3000 души. Хитлер стреля във въздуха, за да спре шума на тълпата, качва се на стол и извиква „Националната революция избухна! Залата е обградена от 600 мъже. Никой не може да излиза!“ Той заявява, че баварското правителство е свалено и обявява формирането на ново правителство с Ерих Лудендорф.[1] Баварската полиция и Райхсвера в Мюнхен обаче му се противопоставят, а жителите на Мюнхен отказват масово да го последват. До сутринта на 9 ноември бунтът е потушен като въоръжените групи на Националсоциалистическата партия са разпръснати от верните на властите полицаи и войници.

Бунтът и опитът за поход към Берлин завършват неуспешно на 9 ноември в Мюнхен след намеса на полицията. Хитлер успява да избяга, но три дни по-късно е арестуван и обвинен в държавна измяна. Адолф Хитлер и Рудолф Хес са вкарани в затвора с 5-годишни присъди. Адолф Хитлер излежава само 8 месеца, по което време диктува на Хес Моята борба.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kershaw 2008, с. 128

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]