Битката за Сан Романо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Битката за Сан Романо“
La batalla de San Romano, por Paolo Uccello.jpg
Паоло Учело
Година 1436 – 1440
Техника темперни бои върху дъска
Размери 188 × 327 cm
Изложена Галерия Уфици, Флоренция
„Битката за Сан Романо“ в Общомедия

„Битката за Сан Романо“ (на италиански: Battaglia di San Romano) е картина на италиански художник от епохата на Ранния Ренесанс Паоло Учело. Тя е сред първите европейски произведения на изкуството по съвременна тема.

Картината изобразява момента на решаващата битка за Сан Романо, спечелена от флорентинците срещу Сиена през 1432 г. На белия кон е изобразен флорентинският пълководец Николо де Толентино. Тя е сред 3-те картини, поръчани от Леонардо Бартолини Салимбени, който е взел участие в същата битка. Тези 3 картини днес са разпръснати по музеи по света. Първоначално това е бил общ фриз, дълъг 9,5 метра.

Битката е изобразена в 3 големи картини. Днес 3-те платна са разделени и се намират в галерии във Флоренция, Лондон, Париж:

  • „Николо Маурици де Толентино Бернардино дела Сиерда в битката при Сан Романо“ (вероятно около 1435 – 1455 г.), 182 х 320 см, галерия „Уфици“ във Флоренция;
  • „Николо Маурици де Толентино в битката при Сан Романо“ (вероятно около 1438 – 1440 г.), 182 х 320 см, Национална галерия, Лондон;
  • „Контраатака на Мишелото де Котинола в битката при Сан Романо“ (около 1455 г.), 182 х 317 см, „Лувър“, Париж.

Художниците от Ранния Ренесанс започват да рисуват по-реалистично, за разлика от тези през Средновековието. Картината е опит за пресъздаване на перспектива. Фигурите на преден план са по-големи от тези на заден, за да се създаде илюзия за перспектива.