Битката за Сан Романо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Битката за Сан Романо“
La batalla de San Romano, por Paolo Uccello.jpg
Художник Паоло Учело
Година 1436 – 1440
Техника темперни бои върху дъска
Размери 188 × 327 cm
Изложена Галерия Уфици, Флоренция
„Битката за Сан Романо“ в Общомедия

„Битката за Сан Романо“ (на италиански: Battaglia di San Romano) е картина на италиански художник от епохата на Ранния Ренесанс Паоло Учело. Тя е сред първите европейски произведения на изкуството по съвременна тема.

Картината изобразява момента на решаващата битка за Сан Романо, спечелена от флорентинците срещу Сиена през 1432 г. На белия кон е изобразен флорентинският пълководец Николо де Толентино. Тя е сред 3-те картини, поръчани от Леонардо Бартолини Салимбени, който е взел участие в същата битка. Тези 3 картини днес са разпръснати по музеи по света. Първоначално това е бил общ фриз, дълъг 9,5 метра.

Битката е изобразена в 3 големи картини. Днес 3-те платна са разделени и се намират в галерии във Флоренция, Лондон, Париж:

  • „Николо Маурици де Толентино Бернардино дела Сиерда в битката при Сан Романо“ (вероятно около 1435 – 1455 г.), 182 х 320 см, галерия „Уфици“ във Флоренция;
  • „Николо Маурици де Толентино в битката при Сан Романо“ (вероятно около 1438 – 1440 г.), 182 х 320 см, Национална галерия, Лондон;
  • „Контраатака на Мишелото де Котинола в битката при Сан Романо“ (около 1455 г.), 182 х 317 см, „Лувър“, Париж.

Художниците от Ранния Ренесанс започват да рисуват по-реалистично, за разлика от тези през Средновековието. Картината е опит за пресъздаване на перспектива. Фигурите на преден план са по-големи от тези на заден, за да се създаде илюзия за перспектива.