Битката за Сан Романо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битката за Сан Романо
La batalla de San Romano, por Paolo Uccello.jpg
Паоло Учело
Година 1436 – 1440
Техника темперни бои върху дъска
Размери 188 × 327 cm
Изложена Галерия Уфици, Флоренция
Битката за Сан Романо в Общомедия

„Битката за Сан Романо“ (на италиански: Battaglia di San Romano) е картина на италиански художник от епохата на Ранния Ренесанс, Паоло Учело. Това е едно от първите европейски произведения на изкуството по съвременна тема.

Картината изобразява момента на решаващата битка за Сан Романо, спечелена от флорентинците през 1432 г. срещу Сиена. На белия кон е изобразен флорентийския пълководец Николо де Толентино. Тази картина е една от трите, поръчани от Леонардо Бартолини Салимбени, който е взел участие в същата битка. Тези три картини са разпръснати по музеи по света. Първоначално това е бил един фриз, дълъг 9.5 метра.

Битката е изобразена в три големи картини. Днес трите платна са разделени и се намират в галерии в Лондон, Париж и Флоренция:

  • Николо Маурици де Толентино в битката при Сан Романо (вероятно около 1438 – 1440), 182 х 320 см, Националната галерия, Лондон.
  • Николо Маурици де Толентино Бернардино дела Сиерда в битката при Сан Романо (датираща несигурно, около 1435 до 1455), 182 х 320 см, Галерия Уфици във Флоренция.
  • Контраатака на Мишелото де Котинола в битката при Сан Романо (около 1455), 182 х 317 см, Лувъра, Париж.

Художниците от Ранния Ренесанс започват да рисуват по-реалистично, за разлика от тези през Средновековието. Картината е опит за пресъздаване на перспектива. Фигурите на преден план са по-големи от тези на заден, за да се създаде илюзия за перспектива.