Битка за Улцин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Битката за Улцин)
Битка за Улцин
Информация
Период22 ноември 1880
МястоУлцин

Битката за Улцин е между османските сили на Дервиш паша, от една страна, и албански доброволци от Призренската лига – от друга. Състои се през 1880 г.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Поводът е решението на Великите сили да заменят предаването на Княжество Черна гора на Плав и Гусине по Горни Лим (което е решено по силата решение на Берлинския конгрес), с Улцин. Причината е, че Черна гора не успява фактически да овладее Плав и Гусине.

Ход на битката и последствия[редактиране | редактиране на кода]

Черногорците предвождани от Марко Милянов водят три последователни битки за Плав и Гусине срещу Хоти и Груда, последните подкрепяни от призренската лига и редовни османски части.[1] В резултат от тези събития, великите сили настояват вместо планинския район на Горни Лим, Османската империя да предаде района на Улцин на Черна гора, но и тук албанците отказват. В крайна сметка, великите сили принуждават османците да предприемат действия срещу Призренската лига и района на Улцин е присъединен към Черна гора, въпреки че и днес там 90% от населението са албанци.[2][3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Library of Congress Subject Headings. Library of Congress.
  2. Office, Library of Congress Cataloging Policy and Support. Library of Congress Subject Headings. Library of Congress, Cataloging Distribution Service.
  3. Elsie, Robert. The Tribes of Albania,: History, Society and Culture. I.B.Tauris. ISBN 9780857739322.