Битка на Витков хълм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка на Витков хълм
Хуситски войни,
Обсада на Прага
Adolf Liebscher - Bitva na hoře Vítkově dne 14. července roku 1420.jpg
Битката на Витков,
автор: Адолф Либшер
Информация
Период 14 юли 1420 г.
Място Витков дн. Жижков хълм, Прага
Резултат Хуситска победа
Територия Бохемия
Воюващи страни
Husitská korouhev.png Хусити
Кръстоносци
Кръстоносци
Командири
Ян Жижка Унграски крал Сигизмунд Люксембургски
Исенбург-Гренцау Хайнрих фон Исенбург †
фон Вартенберг Винцент фон Вартенберг
Кондотиери Филип Маджарин
Сили
няколкосотин 7000 конници
Жертви и загуби
сериозни, сред които
около 300 рицари
Битка на Витков хълм в Общомедия

Битката на Витков хълм се състоява през 1420 г. в района на Прага.

Предсавлява сблъсък между хуситите и контрареформаторските сили на кръстоносеца Сигизмунд Люксембургски. Тя е финална част от краткотрайната (едномесечна) обсада на Прага, наложена от кръстоносците.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Смъртта на Ян Хус, екзекутиран по време на Констанцкия събор е повод за открито неподчинение на реформаторите в Бохемия. Нарекли се хусити, те предизвикват папа Мартин V и кандидатът за Свещен Римски император Сигизмунд със серия от анигермански и актицърковни погроми и актове, сред които са първата Пражка дефенестрация и присвояването на църковни имоти. Това дава причина за война на католическите сили в и извън Бохемия и на 1 март 1420 е издадена папска була, призоваваща католиците за Кръстоносен поход срещу Бохемия.

След първоначални успехи срещу бохемските католически лоялисти при Некмер и Судомер хусизмът е широкоподкрепен в Бохемия, Моравия и Силезия. Учението прониква след различни прослойки на къснофеодалното общество и е отхвърлено само от най-висшата германско-бохемска аристокрация. Тази разнообразна социална структура на хуситите не успява да се обедини от единнна идеология и скоро се появяват хусистки фракции. Всяка една ратува за църковни реформи, но в различна степен и готовност за компромиси. Така умерените каликстинци и Пражките хусити, оглавени от Винцент фон Вартенберг отначало се дитанцират от таборитите на Жижка. Но когато папската була е оповестена и тя призовава за религиозна война срещу всички хусистки секти пражаните канят Ян Жижка да отбранява града срещу кръстоносците. Едноокия Ян откликва и пристига в Прага малко преди Сигизмунд да обсади града около 14 юни 1420 г. Вдостващата кралица София и Винцент фон Вартенберг се затварят в Храдчани с лоялистки католически гарнизон.

Ход на битката[редактиране | редактиране на кода]

Битката на Витков хълм представлява сражение между двете армии – обсаждаща и обсадена, в района на укреплението на едноименното възвишение. Опитът на рицарите да го завладеят е осуетен, след като хусистки отряд излиза от крепостта и през карловите лозя напада атакуващите в гръб, докато от укреплението обстрелват врага с огнестрелните си оръжия. В битката кръстоносците са поведени от флорентинския кондотиер Филипо Спано. В сражението загива Хайнрих фон Исенбург, а много други рицари (цитират се около 300) също са повалени във Вълтава. Кръстоносната армия отстъпва към Ку̀тна Хо̀ра.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Според Пьотр Марчак[1] военния гений на Ян Жижка печели трета неочаквана победа над остарелите бойни и обсадни тактики на рицарската война.

Същият автор обаче цитира данни, според които кръстоносната армия наброява 100,000 души, а хуситите са едва 12,000. Авторът не обяснява защо това сериозно предимство в численоста, а и известната разлика във военната подготовка и екипировка на армиите не води до победа на кръстоносците. Очевидно голямата армия на агресора изпитва затруднение с продоволствието и снабдяването, което налага вдигане на обсадата и преориентиране към локална война – с цел грабеж и осигуряване на изхранването, затруднени от застоя под стените на Прага. Това не бива да обезценява успеха на Жижка, който умело използва всички военностратегически методи и е запомнен като победител.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Piotr Marczak „Wojny Husyckie“ (English, „Hussites Wars“) pages 61 – 67 published 2003 by „Egros“ Warsaw

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Битката в екранизация от 1957 г.: [1] и [2]