Битка при Алба де Тормес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Алба де Тормес
Полуостровна война
Информация
Период26 ноември 1809 г.
МястоАлба де Тормес, Испания
РезултатФренска победа
Страни в конфликта
Френска империя Кралство Испания
Командири и лидери
Франсоа Келерман Диего де Каняс и Портокареро
Сили
16 000,
12 оръдия
32 000,
18 оръдия
Жертви и загуби
между 300 и 600 убити3000 убити,
9 пленени оръдия
Карта
Битка при Алба де Тормес в Общомедия

Битката при Алба де Тормес се състои на 26 ноември 1809 г. между френски корпус, командван от Франсоа Етиен дьо Келерман и испанска армия, водена от Диего де Каняс и Портокареро, херцог на Паркѐ, по време на Полуостровната война.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Откривайки изненаданата испанска армия по време на преминаването ѝ на река Тормес, Келерман не изчаква пристигането на пехотата си (под командването на Жан Габриел Маршан), а повежда кавалерията си в поредица от атаки, които разпръскват испанските части на близкия бряг, нанасяйки им тежки загуби. Армията на херцога на Паркѐ е принудена да потърси убежище в планините.

През есента на 1809 г. испанската Върховна хунта на кралството планира да започне атака в две направления към Мадрид. На запад, Лявата армия на херцога на Паркѐ постига известен успех срещу слабия VI корпус на Маршан от Великата армия. Когато испанският генерал научава, че другата офанзива е отблъсната в битката при Оканя, той започва бързо отстъпление на юг. В същото време, Маршан е подсилен от драгунска дивизия, под командването на Келерман. Поемайки командването, Келерман започва преследване на Лявата армия, настигайки я при Алба де Тормес. Без да изчакат пехотата, френските драгуни и лека кавалерия атакуват испанците и ги побеждават. Пехотата на Маршан пристига в края на битката. Армията на Дел Парке се оттегля в планините, където прекарва следващите няколко месеца в изключително лоши условия.

Литература[редактиране | редактиране на кода]