Битка при Алба де Тормес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Алба де Тормес
Полуостровна война
Alba de Tormes, Salamanca, España.jpg
Информация
Период 26 ноември 1809 г.
Място Алба де Тормес, Испания
Резултат Френска победа
Страни в конфликта
Flag of France.svg Френска империя Flag of Spain (1785–1873, 1875–1931).svg Кралство Испания
Командири и лидери
Flag of France.svg Франсоа Келерман Flag of Spain (1785–1873, 1875–1931).svg Диего де Каняс и Портокареро
Сили
16 000,
12 оръдия
32 000,
18 оръдия
Жертви и загуби
между 300 и 600 убити 3000 убити,
9 пленени оръдия

Битката при Алба де Тормес се съсътои на 26 ноември 1809 г. между френски корпус, командван от Франсоа Етиен дьо Келерман и испанска армия, водена от Диего де Каняс и Портокареро, херцог на Паркѐ, по време на Полуостровната война.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Откривайки изненаданата испанска армия по време на преминаването ѝ на река Тормес, Келерман не изчаква пристигането на пехотата си (под командването на Жан Габриел Маршан), а повежда кавалерията си в поредица от атаки, които разпръскват испанските части на близкия бряг, нанасяйки им тежки загуби. Армията на херцога на Паркѐ е принудена да потърси убежище в планините.

През есента на 1809 г. испанската Върховна хунта на кралството планира да започне атака в две направления към Мадрид. На запад, Лявата армия на херцога на Паркѐ постига известен успех срещу слабия VI корпус на Маршан от Великата армия. Когато испанският генерал научава, че другата офанзива е отблъсната в битката при Оканя, той започва бързо отстъпление на юг. В същото време, Маршан е подсилен от драгунска дивизия, под командването на Келерман. Поемайки командването, Келерман започва преследване на Лявата армия, настигайки я при Алба де Тормес. Без да изчакат пехотата, френските драгуни и лека кавалерия атакуват испанците и ги побеждават. Пехотата на Маршан пристига в края на битката. Армията на Дел Парке се оттегля в планините, където прекарва следващите няколко месеца в изключително лоши условия.

Литература[редактиране | редактиране на кода]