Битка при Белчите (1937)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Белчите
Гражданска война в Испания
Информация
Период24 август – 7 септември 1937 г.
МястоБелчите
РезултатПобеда за републиканците
ТериторияИспания
Страни в конфликта
Испания Испания
Интернационални бригади
Бунтовническа фракция
Командири и лидери
Испания Енрике Листер
Испания Висенте Рохо
Алфонсо Тралеро  
Сили
80 000 войници
105 танка
90 самолета
5 000 – 10 000 войници
Жертви и загуби
2 800 убити
6 000 ранени
2 000 убити
600 ранени
2 411 пленени
Битка при Белчите в Общомедия

Битката при Белчите се отнася до поредица от военни операции, проведени между 24 август и 7 септември 1937 г. в и около малкия град Белчите, в Арагон по време на Гражданската война в Испания.

Републиканска офанзива[редактиране | редактиране на кода]

Републикански интернационални бригадири с танк Т-26.

Републиканската армия на Изтока, заедно с XI и XV Интернационални бригади, започва настъплението си с 80 000 души, три авиационни ескадрили с Polikarpov I-16 (moscas), Polikarpov I-15 (chatos) (общо 90 самолета) и 105 танка Т-26 в три основни и пет второстепенни направления на 100 километрова отсечка между Суера и Белчите. На първите два фронта (северен и централен) републиканците успяват да завземат само свободни територии. В южната част на фронта републиканската армия незабавно превзема село Медиана, а Куинто е превзет на четвъртия ден от офанзивата. В село Кодо са три роти на Рекете, които свързват две републикански бригади. Най-ожесточена е съпротивата в Белчите, където 7 000 защитници националисти се съпротивляват до 7 септември в обкръжения град, когато републиканците го превземат. Тези забавяния позволяват на националистите да докарат подкрепления и пълномащабната офанзива срещу Сарагоса се проваля.

Националистическа контраофанзива[редактиране | редактиране на кода]

С пет националистически дивизии, две от които са изтеглени от Мадридския фронт, артилерия и 65 Fiat CR.32, Heinkel He 46, Savoia Sm-79 и Messerschmitt Bf 109, контраофанзивата на националистите започва на 30 август и завършва на 6 септември. Единственият голям успех на националистите е свалянето на пет I-15, но те не успяват да пробият републиканските линии.

Последица[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че републиканците постигат известен успех и прокарват фронтовата линия 10 километра по-дълбоко в територията на националистите, и двете основни цели на офанзивата се провалят. Националистите не отлагат голямата си офанзива на север, както правят преди битката при Брунете, и опитът за превземане на Сарагоса се проваля.

Руини[редактиране | редактиране на кода]

Целият град е унищожен. Франсиско Франко нарежда руините да бъдат оставени недокоснати като "жив" паметник на войната. В близост до стария е построен нов град. Дупките и пещерите в хълма Лобо на юг от Белчите, откъдето позициите на испанската републиканска артилерия стрелят към сегашния стар град на Белчите, са запазени и са отворени за посетители.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Belchite (1937) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​