Битка при Висамбур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Битката при Висамбур
Френско-пруската война
Battle of wissembourg.png
Информация
Период 4 август 1870
Място В близост до Висенбург, Франция
Резултат Победа за пруските армии.
Воюващи страни
Flag of the Kingdom of Prussia (1803-1892).svg Прусия Flag of France.svg Франция
Командири
Юго фон Кирхбах
Фридрих Вилхелм
Абел Дуе
Сили
60 000 души
144 оръдия
8 000 души
12 оръдия
Жертви и загуби
1 551 души ранени или убити 1 300 убити или ранени
900 заловени
Битката при Висамбур в Общомедия

Битката при Висамбур (немски Schlacht bei Weißenburg или френски Bataille de Wissembourg) е първата от Френско-пруската война. Тя се осъществила, когато три германски армии изненадват малкия френски гарнизон в близост до града Висамбур на 4 август 1870 г. Защитниците, които били числено превъзхождани, се били продължително преди да бъдат надвити. Въпреки всичко загубата на Висамбур позволила на пруската армия да продължи навътре във френска територия като принудила маршал Мак Махон да се бие с тях и да загуби при битката при Вьорт на 6 август.

Фон на битката[редактиране | редактиране на кода]

След продължителни конфликти между двете страни, на 19 юли 1870 Франция обявява война само на Прусия, на чиято страна се присъединяват и други германски държави.

През юли 1870 Наполеон III маневрира с френската армия и отива в Саарбрюкен. Той желае да спечени значима битка на германска земя и наредил на маршал Мак-Маон да пренесе при него Първо и Четвърто френско тяло. Мак-Маон трябвало да достигне Висамбур, където вече имал една дивизия, под командването на Абел Дуе. Веднъж достигнал дотам, то се надявал да концентрира силите си, за да атакува прусаците. Германската III армия, под управлението на принц Фридрих Вилхелм, се движела срещу Висамбур. И двете страни нямали точна представа за маневрите на врага.

Неблагоприятното развитие на войната накарало генерал Дукрот, командващ 6-та дивизия в Саарбрюкен, получил заповеди да оттегли частите си, разположени в Висамбур и Лаутербург. По-нисшестоящите били против това решение, не споделяйки съмненията на Дукрот за разумността в поставянето на 6-та дивизия покрай германският фронт. Но въпреки всичко генерала напуска града.

През август маршал Мак-Маон концентрирал силите си при Хагуенау като се опитвал да премахне всяка възможност за опит за стратегическо използване на железопътните линии Страсбург-Хагуенау-Бич-Мец.

Запознатостта на Дюкро с терена му спечелила отговорността да наблюдава разполагането на различни единици в територията, включително и първата дивизия на Дуе. Поради това той инструктирал Доуай да пренареди своите сили, за да подсигури височините на долината. Всичко това оставило само един батальон в града Висамбур. Накрая Дуе трябвало да отседне с 96-та рота в селото Климах. В този момент той не вярвал, че врага има достатъчно сила, за да предприеме каквато и да било атака.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Силите на принца достигнали Висенбург преди Мак Махон да успее, благодарение на организационния гении на Леонхард Граф фон Блументхал. Към 8:00 часа на 6 август второто баварско тяло се появило и започнало да обсажда града. Германците атакували и след няколко часа навлезли в града. Германски резерви се появяват, за да обходи във фланг френските резерви. Баварците атакували източната част на града докато пруското XI тяло и артилерията щурмували източната част. Френски подкрепления от Мак Махон започнали да идват на бойното поле. При пристигането на френското пето тяло баварските тела се оттеглили под огъня на артилерията. Французите атакували, но били толкова тежко отблъснати, че престанали да бъдат използваеми и нужни за останалата част от битката. Пруското пето тяло, което правело малък прогрес на западната част на града, най-сетне атакувало центъра на френските линии. Една последна контраатака от окопи позволила на французите да се оттеглят, а германските сили завзели града.

Резултат[редактиране | редактиране на кода]

Битката е победа за германците и им позволила да продължат инвазията на Франция. За кратко време след битката Германската III армия започнала да се движи срещу Вьорт, където тя се натъкнала на основната част от армията на Мак Махон. Това била т.нар. битка при Вьорт.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]