Битка при Джуранли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при с. Джуранли
Руско-турска война (1877-1878)
Информация
Период 19 / 31 юли 1877
Място с. Джуранли
Резултат победа за Русия
Територия Балкански полуостров
Страни в конфликта
Flag of the Russian Empire (black-yellow-white).svg Русия Ottoman flag.svg Османска империя
Командири и лидери
Flag of the Russian Empire (black-yellow-white).svg генерал-лейтенант Йосиф Гурко Ottoman flag.svg Реуф паша
Сили
Преден отряд
Samara flag.png Българско опълчение
Новозагорски османски отряд
Жертви и загуби
420 убити и ранени ок. 1200 убити и ранени

Битката при Джуранли (днес с. Калитиново) на 19 /31 юли 1877 г. е от движение и с висока степен на маневреност, част от усилията на Предния руски отряд да обезсили втората по численост османска групировка в Южна България – Новозагорския османски гарнизон, и да не допусне неговото съединяване с Централната османска армия за битката при Стара Загора.

Разположение на силите[редактиране | редактиране на кода]

След победата при Нова Загора, командирът на Предния руски отряд генерал-лейтенант Йосиф Гурко решава да преследва и отслаби основните сили на Новозагорския османски гарнизон (12 табура, 1 ескадрон, 4 батареи и 400 черкези). Под командването на Реуф паша турските сили излизат от Нова Загора на 17/29 юли и се насочва към с. Арабаджикьой (дн. Коларово), за да се присъединят към Централната османска армия на Сюлейман паша и да участват в битката при Стара Загора.

При с. Карабунар (дн. Подслон) водят бой с руската дясна колона на Предния отряд, която се движи от Стара Загора към Нова Загора (атакуван на следващия ден). На 18/30 юли Реуф паша продължава движението си към Стара Загора. По пътя отново влиза в бой с части на дясната колона (в състава са и дружини на Българското опълчение) и остава да нощува при с. Джуранли.

Бойни действия[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът при с. Калитиново

Около 6 часа на 19/31 юли Реуф паша е атакуван от авангарда на Предния руски отряд (полковник Курнаков), спира похода си към Стара Загора и преустройва силите си с фронт на изток. Заема позиция на около 1,5 км южно от шосето Стара Загора – Нова Загора, преминаваща по края на двете горички пред с. Джуранли и опираща с десния си фланг на трета горичка. Незабавно е атакуван от развърналия се преден ешелон на руския Преден отряд (генерал-майор Борейша). Боят е ожесточен с атаки и контраатаки. Опитът на Киевския хусарски полк за атака откъм тила е спрян от турската артилерия.

Към 11 часа османските сили са атакувани от пристигналия и развърнал се северно от частите на генерал-майор Борейша втори ешелон на Предния руски отряд (IV-та стрелкова бригада, генерал-майор Адам Цвецински). В тази обстановка пристигат и изпратените от Стара Загора и с. Аладаалии (дн. Васил Левски) Астрахански конен полк, Киевски конен полк и батарея. Атакуват тила и левия фланг на противниковата позиция.

Притиснатият Реуф паша заповядва отстъпление към с. Карабунар (дн. Гълъбово). Около 14 часа руската кавалерия спира преследването и се насочва към Стара Загора, но поради изоставане на пехотата и артилерията не се намесва във водения при града ожесточен бой.

Резултати[редактиране | редактиране на кода]

Руски загуби: 420 убити и ранени. Турски загуби: около 1200 убити и ранени, като силите на Реуф паша са значително отслабени и отклонени от Стара Загора.

След неуспеха при Стара Загора и успехите при Нова Загора и с. Джуранли Предният руски отряд заема отбранителна позиция на Шипченския проход.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Георгиев Георги, Освободителната война 1877 – 1878, Енциклопедичен справочник, ДИ „П. Берон“, София, 1986, с. 57