Битка при Ел Мазуко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Ел Мазуко
Гражданска война в Испания
Информация
Период6 – 22 септември 1937 г.
МястоЕл Мазуко до Ланес, Астурия
РезултатПобеда за националистите
ТериторияИспания
Страни в конфликта
Бунтовническа фракция
Легион „Кондор“
Кралство Италия
Испания Испания
Батальон „Исаак Пуерте“
Командири и лидери
Хосе СолчагаИспания Франсиско Сиутат де Мигел
Испания Хуан Ибарола Оруета
Сили
33 000 войнициок. 5 000 войници
Жертви и загуби
Карта

Битката при Ел Мазуко се води между 6 и 22 септември 1937 г. по време на Гражданската война в Испания като част от Северната офанзива. Републиканската защита на Ел Мазуко и околните планини сприра настъплението на националистите в източна Астурия, въпреки че силите им са седемкратно по-големи.

След седмици на интензивни битки на екстремен терен, защитниците са победени и националистите успяват да се свържат със силите си, настъпващи от Леон, което води до падането на Хихон и евакуацията на Астурия, последната републиканска провинция в Северозападната част Испания.

Тази битка почти сигурно е първото използване на килимни бомбардировки срещу военна цел.[1][2]

Прелюдия[редактиране | редактиране на кода]

След падането на Билбао и поражението на републиканските сили, защитаващи Сантандер, републиканската крепост Астурия е изолирана от правителствените армии в южната и източната част на Испания. Лидерът на националистическите сили около Астурия, генерал Фидел Давила, атакува от юг и от изток, очаквайки малка съпротива от деморализираните републиканци.

Първата републиканска линия, по поречието на река Дева, скоро е превзета и град Ланес пада на 5 септември 1937 г. Националистите трябва да се справят със защитниците от тези планини, за да напреднат, и за да направят това, те планират движение в клещи, движещи се на югозапад от Ланес и на запад, покрай река Керс, от Панес към Кабралес.

И на двата фронта насеченият терен и твърдата съпротива на републиканците спират настъплението. Тогава става ясно, че планините на Сиера де Куера са жизненоважни за защитата на Астурия, а ключът към Сиера де Куера е проходът Ел Мазуко.

Численост[редактиране | редактиране на кода]

Националистическите сили се състоят от четири наварски бригади (33 000 души), под командването на генерал Хосе Солчага в Ланес, с 15 артилерийски батареи и силна въздушна подкрепа (включително нацисткия Легион „Кондор“, отчасти базиран на летището Кю). Проходът Ел Мазуко е само на 5 километра от морето, така че крайцерът „Almirante Cervera“ също може да използва своите оръдия в битката.

Астурийските и някои баски и сантандерски сили (републиканци) се състоят от три отслабени бригади (общо по-малко от 5 000 души), под командването на полковници Хуан Ибарола Оруета и Франсиско Галан в Мере, с малко артилерия и без въздушна поддръжка.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

На 6 септември 1-ва наварска националистическа бригада не успява да пробие отбранителната линия на врага, така легионът „Кондор“ е повикан да бомбардира интензивно позициите на републиканците. На следващия ден републиканците продължават да бъдат подлагани на масирани бомбардировки с фугасни и запалителни бомби. На 8 септември, в гъста мъгла, противниците се сблъскват в ожесточен ръкопашен бой, а на южния фронт националистите успяват да напреднат 2 километра.

На 9 септември националистите обграждат и заемат позициите пред Ел Мазуко, но през следващите дни не могат да напреднат, затова отново прибягват до масирани въздушни бомбардировки (т.нар. „килимни бомбардировки“) и артилерия. 10 септември при Торнерия, войниците от 1-ва бригада на Навара напредват през мъглата и след тежка битка превземат Сиера де Бифорко, но не достигат Сиера Лабрес (под прохода Ел Мазуко), който е ключът към защитата.

Тъй като не могат да напреднат в долината, националистите решават първо да превземат височините под връх Турбина (1 315 метра над морското равнище). В задната част над Ел Мазуко е Пеня Бланка (1 176 метра), която е защитавана от батальон морски пехотинци, формирани от екипите на републиканските кораби, останали в Сантандер.

На 13 септември републиканският фронт северозападно от Ел Мазуко започва да отслабва под многократни артилерийски атаки, което принуждава републиканските войски да се оттеглят на 14 септември и да отстъпят Сиера де Лабрес. По същото време на 14 септември пада връх Турбина. На юг републиканците все още държат трите върха на Пеня Бланка пред река Бедон.

Националистите изпращат най-малко шестнадесет батальона, за да ги заловят. Лошото време с дъжд и дори сняг временно преустановява военните действия. На 18 септември, с настъпването на хубавото време, бомбардировките от германски и италиански самолети са възобновени. Четири дни се повтаря същият сценарий: въздушна бомбардировка, пехотно нападение, отстъпление от страна на републиканците. Накрая на 22 септември Пеня Бланка е в ръцете на националистите. На върха, сред рововете, ръчно изкопани в скалите, победителите откриват 100 трупа на републикански моряци.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Защитата на Ел Мазуко дава надежда за спиране на настъплението на националистите до зимата; ако това бъде постигнато, тогава ходът на войната ще бъде различен. Замесените трети страни, по-специално Легион „Кондор“, научават ценни уроци, които по-късно са приложени на европейския театър на последвалата Втора световна война.

Защитата на Ел Мазуко също така позволява на републиканците на запад в Астурия известно пространство за глътка въздух и шанс да се прегрупират, но в крайна сметка това няма голямо значение. Националистите на Източния фронт скоро се присъединяват към силите, настъпващи от Леон при Инфиесто, и се приближават до Хихон. Хихон, последната републиканска крепост в Северна Испания, пада на 21 октомври.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Juan Antonio de Blas, "El Mazuco (La defensa imposible)" (pp369–383), in La guerra civil en Asturias, Ediciones Júcar, Gijón 1986.
  2. excerpt from de Blas source translated to English "El Mazuco (the impossible defence)"
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of El Mazuco в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​