Битка при Катасирти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Катасирти
Българо-византийски войни
Информация
Период август 917
Място Катасирти, близо до Константинопол
Резултат победа на българите
Страни в конфликта
България Византия
Командири и лидери
Симеон Велики Лъв Фока
Сили
неизвестни неизвестни
Жертви и загуби
неизвестни значителни

Битката при Катасирти е голямо сражение между българи и византийци, състояло се през август 917 г., непосредствено след битката при Ахелой в малко селце близко до Константинопол. Битката завършва с българска победа.

Причини[редактиране | редактиране на кода]

От началото на 917 г. и двете страни се готвят за решителни действия. Византийците правят опит за анти-българска коалиция, но опитът им пропада благодарение на бързата реакция на българския цар Симеон. Въпреки това византийците организират огромна армия, но тя е напълно унищожена край Ахелой.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

След победата при Ахелой българските войски започват настъпление на юг. В това време Лъв Фока, който оцелява след сражението край Анхиало достига Константинопол по море и събира последните войски там, за да препречи пътя на българите към столицата. Двете армии се срещат при Катасирти. Сражението протича през нощта, византийската армия отново е разгромена.

Следствия[редактиране | редактиране на кода]

Последните византийски сили са съкрушени и пътят към византийската столица е свободен, но сърбите се разбунтуват от запад и българите решават че е по-важно да предпазят границите си. Това дава време на Византия за възстановяване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]