Битка при Кесария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Обсада на Кесария
Византийско-селджукски войни
Alp-arslan.jpg
Съвременното изобразително изкуство за Алп Арслан
Информация
Период 1067 г.
Място Цезарея (Кесария, дн. Кайсери, Турция)
Резултат Селджуките завладяват важния град Кесария
Територия Византийска империя
Воюващи страни
Flag of the Greek Orthodox Church.svg Византийска империя Sunnism arabic blue.svg Велики Селджук
Командири
Константин X Дука,
василевс
Алп Арслан,
селджукски султан
Сили
Неизвестни Неизвестни

Обсадата на Кесария е съществена стратегическа завоевателна победа на военните сили на селджукския султан Алп Арслан срещу войските на Византийската империя. Битката е част от продължилия близо три века военен конфликт между Източната римска империя и селджукските турски държави.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

След управлението на Василий II византийската държава, бъдещ модел за западноевропейските християнски монархии, е в колапс. Изтощена от войни на изток и запад, тя е застрашена от победилите вече Абасидите селджуки в Средна Азия. Туркоманските конници на "Героичния Лъв" Алп Арслан търсят нови жизнени пространства и под Знамето на Пророка виждат път за разпространение на исляма и полуплеменната си държавност на запад през Мала Азия в териториите на отслабващата Византия.

Битка[редактиране | редактиране на кода]

След няколко успешни сезонни кампании за грабеж през последните две десетилетия селджуките се осмеляват да помислят за завоевателна експедиция срещу богатите византийски градове. През лятото нанеясно? ] Алп Арслан бързо достига до древната римска Цезарея (Кесария), която се отбранява лично от василевса Константин X Дука. Крепостта е превзета с щурм от войниците на селджукския султан. В оформилата се завоевателна кампания до нов съществен пробив и сражение обаче не се достига. Алп Арслан е принуден да се оттегли, след като възниква опасност пътят му назад да бъде отрязан от дебаркирала в Антиохия и отправила се на североизток византийска армия.

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

Селджуките са принудени да изоставят Кесария, но този мимолетен успех отваря вратите за все по-масираното селджукско настъпление на запад. Кесария е отново и окончателно завладяна от тюрките след втората битка при Манцикерт.