Битка при Колинската врата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Битка при Колинската врата
Втора гражданска война на Сула
The British Library - Rome - Porta Collina.jpg
Информация
Период ноември 82 пр.н.е.
Място Рим, Италия
Резултат Решителна победа на оптиматите
Воюващи страни
Vexilloid of the Roman Empire.svg Оптимати Vexilloid of the Roman Empire.svg Популари
Командири
Луций Корнелий Сула
Марк Лициний Крас
Понтий Телезин

Битката при Колинската врата (Porta Collina) се състои през ноември 82 пр.н.е. и е последното сражение с което Сула си осигурява контрола над Рим след гражданската война срещу неговите съперници.

Самнитите, водени от Понтий Телезин (Pontius Telesinus), атакуват армията на Сула при Колинската врата на североизточната стена и се бият цяла нощ преди да им бъде дадена заповед за отстъпление. Приключването на гражданскатв война сигнализира и края на Съюзническата война, с това и края на амбициите на съюзниците италианци (лат.: socii).

В тази битка Марк Лициний Крас печели значителна репутация с победата на врага откъм неговия фланг и в крайна сметка е фактор за цялостния успех на Сула. Битката съвсем скоро е последвана от екзекуция на самнитски пленници в близост до сената преди Сула да се обърне към сенаторите (това е последната сериозна самнитска акция). Самнитите са избити във Villa Publica, където се състои преброяването на населението на всеки пет години, а техните тела са хвърлени в река Тибър.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Battle of the Colline Gate“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.