Битка при Левктра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Левктра
Конфликти след Пелопонеските войни
Battle of Leuctra, 371 BC - Decisive action.png
Информация
Период 371 пр.н.е.
Място Левктра
Резултат Решителна тиванска победа
Страни в конфликта

Тива

Спарта

Командири и лидери

Епаминонд

Клеомброт

Сили

6000 – 7000 хоплити 1500 конници

10 000 – 11 000 хоплити 1000 конници

Жертви и загуби

неизв.

~2000

Битка при Левктра в Общомедия

Битката при Левктра е сражение между тиванците и спартанците и техните съответни съюзници, оформили се след Коринтската война. Битката се разиграва в близост до Левктра, селище в Беотия на територията на теспите. Тиванската победа отслабва огромното влияние на Спарта в Елада, резултат от Пелопонеските войни. Тиванското върховенство в Елада се оказва също твърде кратко, само за да бъде изгубено тотално след македонската инвазия на Филип II.

При Левктра Епаминонд прави революция във военната тактика, която повтаря в битката при Мантинея през 362 г. пр. н. е. Той променя бойния ред, като заменя правата редица с клиновиден строй. На върха на клина разполага своите хоплити в дълбочина от петдесет редици. Тази плътна маса подобно на нос на триера сразява фалангата на спартанците, построена според обичая в дълбочина от двадесет реда. Като разбива най-напред главните сили на неприятеля с обмислен и точно нанесен удар, той лесно се справя с остатъка от неприятелската войска, която при това имала явно числено надмощие[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шаму, Франсоа. Гръцката цивилизация през архаичната и класическата епоха. София, „Български художник“, 1979. с. Пета глава: Полемос.
  • Xenophon, Hellenica, vi. 4. 3 – 15
  • Diodorus xi.53 – 56
  • Plutarch, Pelopidas 20 – 23
  • Pausanias ix. 13. 210