Битка при Лома дел Гато

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Лома дел Гато
Информация
Период5 юли 1896 г.[1]
МястоСантяго де Куба, Ориенте, Куба
РезултатПобеда за Испания
Страни в конфликта
Кубински революционериИспания Кралство Испания
Командири и лидери
Хосе Масео  
Педро Агустин Перес
Агустин Себреко
Испания Тирсо Алберт
Испания Хоакин Вара дел Рей
Жертви и загуби
16 убити
40 – 50 ранени[2]
80 убити
160 ранени[2]

Битката при Лома дел Гато е част от Кубинската война за независимост, която се състои на 5 юли 1896 г. В тази битка революционерите понасят удар след смъртта на генерал Хосе Масео.

Битка[редактиране | редактиране на кода]

След като прекарват нощта на лагер извън село Ла Исабелита, кубинските сили пресичат железопътната линия в Ла Мая в посока Ел Еспартийо, като част от тяхната кампания в Ориенте. Когато достигат до Ел Еспартийо, те са обстрелвани от държаните от испанците аванпостове Сангре де Торо и Камаронес.

Генерал Масео стига до Ел Еспартийо и оттам урежда разположението на силите си: полковник Луис Боне трябва да тръгне със своя полк Прадо в посока Ла Хагуита, докато полковник Агустин Себреко марширува към Лома дел Гато; Педро Агустин Перес трябва да покрива позицията на Ел Мамон, а бригаден генерал Матиас Вега Алеман да осигури подкрепа на силите на Себреко.

Около петнадесет минути по-късно Масео изпраща полковник Луис Аранда към Ла Хагуита, така че полковник Боне да се придвижи да атакува испанците и нарежда на колоната на подполковник Франсиско Санчес Ечавария да напредне към Лома дел Гато и да подкрепи силите на Себреко, които вече се бият.

След около двадесет минути Масео става нетърпелив, защото не чува битката в посоката, в която Санчес Ечавария трябва да атакува, и решава да тръгне, за да посрещне испанците, които се сражават със силите на Себреко.

Смърт на генерал Масео[редактиране | редактиране на кода]

След като стига до Лома дел Гато, генерал Масео бързо събира войските, и се впуска в битка.

Няколко минути по-късно, докато се бие на кон, Масео се приближава твърде близо до испанските позиции, които го обстрелват. Куршум го поразява в главата и той пада от коня си.[3]

Неговият помощник, лейтенант Салвадор Дурути се опитва да го вдигне от земята, но е улучен в слабините. Медикът от революционерите Порфирио Валиенте изважда куршума от генерал Масео, докато битката е около тях. Миг по-късно генералът почива от раните си.[4]

Кубинците претърпяват още 15 жертви в хода на битката и са победени. Това е удар за мамбизите, тъй като губят важен генерал.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 5 de Julio de 1896 - Cae en combate José Maceo, en Loma de Gato // Архивиран от оригинала на 2023-03-28. Посетен на 2023-03-28.
  2. а б Joaquín Vara de Rey y la batalla de El Caney - 1898 Miniaturas
  3. John Lawrence Tone. Guerra y genocidio en Cuba, 1895-1898. Turner, 2008, 2008. ISBN 978-8475068138. с. 180.
  4. 125th anniversary of the fall in combat of General José Maceo - Sierra Maestra newspaper // Архивиран от оригинала на 2022-05-04. Посетен на 2023-03-28.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Loma del Gato в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​