Битка при Льо Ман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Льо Ман
Френско-пруска война
„Генерал Шанзи в битката при Льо Ман“, худ. Морис Оранж
Информация
Период10-12 януари 1871
МястоЛьо Ман, Франция
РезултатПобеда за пруските сили
Страни в конфликта
Прусия Прусия Франция
Командири и лидери
Принц Фридрих КарлАнтоан Шанзи
Сили
50 000150 000
Жертви и загуби
340025 000
Карта
Битка при Льо Ман в Общомедия

Битката при Льо Ман е битка от Френско-пруската война, която завършва с пруска победа и спира френската съпротива в Западна Франция.

Предпоставки[редактиране | редактиране на кода]

След победата в битката при Орлеан принц Фридрих Карл тръгва с армията си към западния град Льо Ман. Неговия враг - Антоан Шанзи, командва над 150 000 войници (три пъти повече от прусаците), разположени в града. Въпреки голямата си бройка и подготовката си, френската армия вече е разбивана в битката при Седан и обсадите на Мец и Париж. Армията на Шанзи е предимно от цивилни и е оборудвана със стари оръжия като например пушки или дулнозарядни оръдия. Използвайки модерни оръжия, германците, въпреки значителното френско числено превъзходство, успяват да победят.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Френската армия е силно деморализирана и зле екипирана. Голяма част от френските муниции са развалени от снега и дъжда, но Шанзи все пак нарежда на войските си да влязат в окопите около града и да се подготвят за битката. Германците удрят левия фланг на френската армия близо до река Хюин. Флангът се обръща докато артилерията се подготви за конраатака по германците. Тогава германците атакуват и десния фланг, който е отблъснат на страна. Командирът Жан Бернар Жоргибри се опитва да събере разпръснатите войски, но се проваля. След като френската защита пада, нашествениците влизат в Льо Ман.

Резултати[редактиране | редактиране на кода]

Битката тротално разбила френската съпротива на запад. Линиите за провизии на Фридрих Карл се разширили леко по река Лоара, а армията на Шанзи тотално изгубила своите. Всъщност, армията на Антоан била толкова изтощена и деморализирана, че се оттеглила и боевете по река Лоара спрели.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Le Mans в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​