Битка при Метвен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Битка при Метвен
Войни за независимост на Шотландия
Информация
Период 19 юни 1306 г.
Място Близо до град Пърт
Резултат Победа за Англия
Воюващи страни
Flag of Scotland.svg
Кралство Шотландия
Flag of England.svg
Кралство Англия
Командири
Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg Робърт Брус Blason Guillaume de Valence (William of Pembroke).svg Аймер де Валенс
Сили
4 500 души 3 000 души
Жертви и загуби
около 4 000 около 600

Битката при Метвен е част от Шотландските освободителни войни. Състоява се на 19 юни 1306 г. в околностите на град Пърт и приключва с победа за англичаните срещу шотландците.

Причина[редактиране | редактиране на кода]

През февруари 1306 г. Робърт I е отлъчен от църквата от папа Климент V. На 25 март, Робърт I е провъзгласен за крал на Шотландия. Едуард I реагира мигновено и изпраща армия от 3 000 души кавалерия, под командването на Аймер де Валенс, за да залови Брус.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

В средата на юни Пърт е английско владение. Робърт I решава да отвоюва обратно града. Той свиква под знамената 4 500 мъже, които мобилизира след коронацията си. Армията му достига до крепостните стени на Пърт на 18 юни и приема предложението на де Валенс битката да се проведе на следващия ден. Шотландската армия се придвижва няколко мили западно от Пърт и там прави лагера си, за да пренощува. Късно през нощта англичаните провеждат изненадваща и коварна атака. В образувалия се хаос оцеляват само няколкостотин шотландци.