Битка при Миле (36 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Битка при Миле.

Битка при Миле
Сицилианска гражданска война
Информация
Период13 август, 36 пр.н.е
МястоМиле, Сицилия
РезултатПобеда на Агрипа
Страни в конфликта
Римската република Сили на Секст Помпей
Командири и лидери
Марк АгрипаПапий
Жертви и загуби
5 кораба 30 кораба

Битката при Миле от 36 г. пр.н.е., е морска битка, която се състои в близост до североизточния бряг на Сицилия. Тя е част от сицилианската гражданска война от 44 до 36 пр.н.е. Сблъсъкът е между флота на Октавиан, воден от адмирал Марк Агрипа и флота на Секст Помпей, под командването на Папий.

Битка[редактиране | редактиране на кода]

През август 36 пр.н.е. Октавиан предава командването на флота си на Марк Агрипа и се връща в Италия, за да охранява пролива Месина от евентуална атака на силите на Секст Помпей. Агрипа се отправя към Западна Сицилия, и акостира на остров МаретимоЕгади, където се установява за известно време. След това, той разделя флота на две части и с едната половина отплава за да атакува Папий. Помпей обаче, разбира за настъплението на Агрипа и изпраща цялата си армия в подкрепа на Папий. Наближавайки враговете си, Агрипа проумява, че вече е изправен срещу много по-многоброен враг и незабавно привиква корабите, които е оставил при Маретимо, а също трака изпраща пратеник да осведоми Октавиан, че войската на Секст е при Миле и няма опасност да атакува Месина.

И двете флотилии са оборудвани с катапулти и кули. Корабите на Секст са по-малки и по-бързи, с по-опитни моряци. Корабите на Агрипа са по-големи и по-бавни, но по-стабилни и пригодени за близък бой. Тактиката на Папий е да маневрира около съперника и да изолира отделни съдове, след което да ги потопя без да се доближава много. Тактиката на Агрипа е, корабите му да доближават вражеските и да ги взимат на абордаж, като ги придърпват с куки.

Секст Помпей наблюдава битката от брега. Когато вижда, че действията на Агрипа са по-успешни, а също така и подкреплението, което идва от Маретимо, той дава заповеди на Папий да отстъпи в по-плитките крайбрежни води. Агрипа няма как да го последва и да продължи сблъсъка в плитчините с тежките си кораби и с това битката приключва. Папий загубва 30 кораба, а Агрипа само 5.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Победата на Агрипа е началото на края на Помпей и допринася значително за повишаването на престижа и укрепването на властта на Октавиан в Рим.

Няколко седмици след този сблъсък, флотата на Секст е напълно унищожена от Агрипа в битката при Наулох.

Литература[редактиране | редактиране на кода]