Битка при Стърлингския мост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Стърлингския мост
Войни за независимост на Шотландия
Мостът Стирлинг в сегашни дни
Мостът Стирлинг в сегашни дни
Информация
Период11 септември 1297 г.
Мястомост Стирлинг, Стирлинг, Шотландия
РезултатПобеда за Шотландия
Страни в конфликта
Кралство Шотландия Кралство ШотландияКралство Англия Кралство Англия
Командири и лидери
Кралство Шотландия Уилям Уолъс
Кралство Шотландия Андрю Морей
Кралство Англия Джон дьо Уорен
Кралство Англия Хю дьо Кресингем
Сили
500 кавалерия
2000 пехота
1000 – 3000 кавалерия
8000 – 10 000 пехота
Жертви и загуби
Сравнително леки7000 убити или около
70 – 90% мъртви
Карта
Битка при Стърлингския мост в Общомедия

Битката при моста Стирлинг се състои на 11 септември 1297 г. като част от войните за независимост на Шотландия. При нея шотландските войски, под ръководството на Андрю Морей и Уилям Уолъс, разгромяват англичаните, ръководени от Джон дьо Уорен.

Англичаните многократно превъзхождат врага си по численост, според някои източници дори четири пъти, значително по-тренирани са и с много по-голям боен опит. Морей и Уолъс са приключили успешно обсадата на Дънди, а войските им са разположени на възвишения, северно от Стърлинг и от едната страна на река Форт.

Ход на битката[редактиране | редактиране на кода]

Англичаните прекосяват реката и принуждават шотландците да започнат битката. Тъй като са сигурни в победата, те използват за преминаване един малък мост, вместо един плитък и широк брод недалеч от там. След като англичаните, водени от Хю дьо Кресингем, пресичат моста, достигат до мочурливите възвишения и бавно се разделят. Веднага щом една част от английските войски приближава от северната част на реката Уолъс заповядва началото на две атаки, една директно в ядрото на английската войска, а другата в гърба им, за да затвори пътя за бягство.

Шилтрон-формациите, състоящи се от войници с дълги копия, помитат английския авангард. При блатистата почва английската кавалерия се проявява като неспособна и се изтощава бързо. Англичаните от южната страна желаят да изпратят подкрепления, но мостът се срутва и английските войски от северната страна бягат от бойното поле. Хю дьо Кресингем е заловен и убит от шотландците. Според легендата Уилям Уолъс му съдрал кожата още на бойното поле.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Шотландците понасят незначителни загуби, но Андрю Морей умира вследствие на раните си. Победата поставя началото на редица успехи над англичаните, с които Уолъс печели благоразположението на шотландската аристокрация. Също така шотландците превземат почти всички английски замъци в Шотландия. Само шест месеца по-късно въстанието на Уолъс е потушено от англичаните след поражението при Фолкърк.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Schlacht von Stirling Bridge в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​