Битка при Търнава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Нагишомбат
Хуситски войни
Věnceslav Černý - Císař Zikmund jedná s Husity na sjezdu chebském r. 1431.jpg
Крал Сигизмунд и хуситите на срещата в Хеб
автор: Венцеслав Черни
Информация
Период 11 юли 1430
Място Нагишомбат, Унгария
Резултат Пирова победа на хуситите
Територия Бохемия
Воюващи страни
Hussite banner.png Хусити
Кралство Унгария
Кралство Унгария
Смедеревско деспотство
Сръбско деспотство
Banner of the Holy Roman Emperor with haloes (1400-1806).svg Романски лоялисти
Командири
Велко Куделник Люксембурги Сигизмунд
Стиборич Стибор Стиборич
Ян Матик Толовечки
Сили
войницивойницивойници • 10,000 войницивойници • 12,000-разделени на две
войницивойнициармии
Жертви и загуби
8,000 6,000

Битката при Нагишомбат (днес Търнава, Словакия) (на унгарски: Nagyszombati csata) се състои през 1430 г. като резултат от разпространяването на хуситското въстание извън пределите на Бохемия.

Моравските хусити на Велко Куделник нахлуват в северна Унгария, по това време управлявана от врага на хуситите крал Сигизмунд и опожаряват около 100 села в комитат Пожони. Това изправя срещу тях краля заедно с близкия му нобил Стибор Стиборич, които са принудени да съберат бързо войска. След неуспешните кръстоносни кампании на Сигизмунд срещу Бохемия той е принуден да набира войски от Смедеревското деспотство и Трансилвания. Втора армия е набирана от бохемския романски лоялист Ян Матик Толовечки. Именно този втори отряд умишлено закъснява за битката и въпреки включването си в боя католическите сили така и не успяват да използват численото си превъзходство.

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

Двете армии се унищожават взаимно, но победата е за хуситите, които удържат бойното поле. Крал Сигизмунд е принуден да търси мирни преговори, което удовлетворява и победителите при Нагишомбат. Но и на двете срещи – в Прешбург и Хеб разбирателство не е посигнато и подготовките за нови кампании са подновени. Неуспехът на преговорите не е случаен - Сигизмунд може би само печели време, тъй като мирен договор с еретици би означавал признание за тях и пълен провал на кръстоносния поход на унгарския крал. Това не е изгодно за Сигизмунд, който след Констанц се домогава до короната на Карл Велики и загуба от протестантите би сринало авторитета му в Рим.


Източници[редактиране | редактиране на кода]