Битка при Търнава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Нагишомбат
Хуситски войни
Věnceslav Černý - Císař Zikmund jedná s Husity na sjezdu chebském r. 1431.jpg
Крал Сигизмунд и хуситите на срещата в Хеб
автор: Венцеслав Черни
Информация
Период 11 юли 1430
Място Нагишомбат, Унгария
Резултат Пирова победа на хуситите
Територия Бохемия
Страни в конфликта

Хусити

Кралство Унгария
Кралство Унгария
Смедеревско деспотство
Сръбско деспотство
Banner of the Holy Roman Emperor with haloes (1400-1806).svg Романски лоялисти
Командири и лидери

Велко Куделник

Люксембурги Сигизмунд
Стиборич Стибор Стиборич
Ян Матик Толовечки

Сили

войницивойницивойници • 10 000

войницивойници • 12 000-разделени на две
войницивойнициармии

Жертви и загуби

8000

6000

Битката при Нагишомбат (днес Търнава, Словакия) (на унгарски: Nagyszombati csata) се състои през 1430 г. като резултат от разпространяването на хуситското въстание извън пределите на Бохемия.

Моравските хусити на Велко Куделник нахлуват в северна Унгария, по това време управлявана от врага на хуситите крал Сигизмунд и опожаряват около 100 села в комитат Пожони. Това изправя срещу тях краля заедно с близкия му нобил Стибор Стиборич, които са принудени да съберат бързо войска. След неуспешните кръстоносни кампании на Сигизмунд срещу Бохемия той е принуден да набира войски от Смедеревското деспотство и Трансилвания. Втора армия е набирана от бохемския романски лоялист Ян Матик Толовечки. Именно този втори отряд умишлено закъснява за битката и въпреки включването си в боя католическите сили така и не успяват да използват численото си превъзходство.

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

Двете армии се унищожават взаимно, но победата е за хуситите, които удържат бойното поле. Крал Сигизмунд е принуден да търси мирни преговори, което удовлетворява и победителите при Нагишомбат. Но и на двете срещи – в Прешбург и Хеб разбирателство не е посигнато и подготовките за нови кампании са подновени. Неуспехът на преговорите не е случаен - Сигизмунд може би само печели време, тъй като мирен договор с еретици би означавал признание за тях и пълен провал на кръстоносния поход на унгарския крал. Това не е изгодно за Сигизмунд, който след Констанц се домогава до короната на Карл Велики и загуба от протестантите би сринало авторитета му в Рим.

Източници[редактиране | редактиране на кода]