Битка при Търново (1877)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Търново
Руско-турска война (1877-1878)
Информация
Период 25 юни / 7 юли 1877 г.
Място Велико Търново
Резултат Победа за Русия
Територия Балкански полуостров
Страни в конфликта
Flag of the Russian Empire (black-yellow-white).svgРусия Ottoman flag.svgОсманска империя
Командири и лидери
Flag of the Russian Empire (black-yellow-white).svgгенерал-лейтенант Йосиф Гурко Ottoman flag.svg
Сили
Преден отряд Търновски османски гарнизон

Битката при Търново е част от настъплението на Предния отряд в съответствие с руския план за действие в началния период на Руско-турската война (1877 – 1878). Довежда до освобождаването на Търново от османско владичество.

Оперативна обстановка[редактиране | редактиране на кода]

След успешното преминаване на Дунав при Свищов съгласно руския план за действие е сформиран Преден отряд (командир, генерал-лейтенант Йосиф Гурко). Неговата задача е да настъпи стремително по направлението Свищов – Търново – проходите на Централна Стара планина – Стара Загора – Одрин, като използва стратегическата изненада и отсъствието на значителни османски сили.

На 25 юни/7 юли 1877 г. авангардът на Предния отряд се сблъсква с авангарда на Търновския османски гарнизон при подстъпите на Търново. В ожесточената конна схватка, отстъплението на османските сили се превръща в бягство. Предприето е усилено разузнаване в направление на Велико Търново с конни разезди. Генерал-лейтенант Йосиф Гурко използва обстановката и превръща разузнаването в настъпление за освобождаването на града.

Освобождение на Търново[редактиране | редактиране на кода]

Драгунската бригада извършва обходна маневра и настъпва по шосето Севлиево – Търново. Обстрелвана е от противниковата артилерия, разположена на десния бряг на Янтра южно от града. XVI-а конна батарея (на подполковник Ореус) заема позиция и след няколко залпа прогонва османската артилерия. Пренася огъня срещу пехотата. Нейният фланг е атакуван от Казанския конен полк. Османските части (4 000 войника) не издържат на удара, изоставят позициите и се изтеглят по направлението към Осман пазар (днес Омуртаг). Преследвани са до свечеряване от Драгунската и Донската казашка бригада. Към 17:00 часа в Търново влиза първата казашка сотня, водена от княз Алексей Церетели. Пленени са значителни количества боеприпаси и продоволствие.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сб. по описание Русско-турецкой войне 1877 – 1878 г.г. на Балканском полуострове, т.I ч. I, СПб., 1901