Битка при Търново (1877)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Търново
Руско-турска война (1877-1878)
Информация
Период 25 юни / 7 юли 1877 г.
Място Търново
Резултат Победа за Русия
Територия Балкански полуостров
Страни в конфликта

Flag of the Russian Empire (black-yellow-white).svgРусия

Ottoman Flag.svgОсманска империя

Командири и лидери

Flag of the Russian Empire (black-yellow-white).svgгенерал-лейтенант Йосиф Гурко

Ottoman Flag.svg

Сили

Flag of the Russian Empire (black-yellow-white).svg Преден отряд

Ottoman Flag.svg Търновски османски гарнизон

Битката при Търново е част от настъплението на Предния отряд в съответствие с руския план за действие в началния период на Руско-турската война (1877 – 1878). Довежда до освобождаването на Търново от османско владичество.

Главнокомандващият, княз Николай Николаевич влиза в Търново. Художник Николай Дмитриев-Оренбургски

Оперативна обстановка[редактиране | редактиране на кода]

След успешното преминаване на река Дунав при Свищов съгласно руския план за действие е сформиран Преден отряд с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Неговата задача е да настъпи стремително по направлението Свищов – Търново – проходите на Централна Стара планина – Стара Загора – Одрин, като използва стратегическата изненада и отсъствието на значителни османски сили.

Бойни действия[редактиране | редактиране на кода]

На 25 юни/7 юли 1877 г. авангардът на Предния отряд се сблъсква с авангарда на Търновския османски гарнизон при подстъпите на Търново. В ожесточената конна схватка отстъплението на османските сили се превръща в бягство. Предприето е усилено разузнаване с конни разезди в направление към Търново. Генерал-лейтенант Йосиф Гурко използва обстановката и превръща разузнаването в настъпление за освобождаването на града.

Драгунската бригада извършва обходна маневра и настъпва по шосето Севлиево – Търново. Обстрелвана е от противниковата артилерия, разположена на десния бряг на река Янтра южно от града. Шестнадесета конна батарея с командир подполковник Михаил Ореус заема позиция и след няколко залпа прогонва османската артилерия. Пренася огъня срещу пехотата. Нейният фланг е атакуван от Казанския конен полк. Османските части в състав от 4000 офицери и войници не издържат на удара, изоставят позициите и се изтеглят по направлението към Осман пазар. Преследвани са до свечеряване от Драгунската и Донската казашка бригада. Към 17 ч. в Търново влиза първата казашка сотня, водена от княз Алексей Церетели. Пленени са значителни количества боеприпаси и продоволствие.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Сб. по описание Русско-турецкой войне 1877 – 1878 г.г. на Балканском полуострове, т. I ч. I. Санкт Петербург, 1901.
     Портал „Османска империя“         Портал „Османска империя          Портал „Руска империя“         Портал „Руска империя          Портал „Велико Търново“         Портал „Велико Търново          Портал „Военна история на България“         Портал „Военна история на България