Битка при Фредериксбърг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Фредериксбърг
Американска гражданска война
Битката при Фредериксбърг, 13 декември 1862, Курц и Алисън
Информация
Период1115 декември 1862 г.
МястоФредериксбърг, Вирджиния
РезултатПобеда за Конфедерацията
Страни в конфликта

Съюз (САЩ)

Конфедерация
Командири и лидери
Амброуз Бърнсайд
Джоузеф Хукър
Робърт Лий
Стоунуол Джаксън
Джеймс Лонгстрийт
Сили
114 00072 500
Жертви и загуби
12 653
(1284 убити
9600 ранени
1769 пленени/изчезнали)
5377
(608 убити
4116 ранен
653 пленени/изчезнали)
Карта
Битка при Фредериксбърг в Общомедия

Битката при Фредериксбърг се води на 1115 декември 1862 г. в и около Фредериксбърг, Вирджиния, между Конфедеративната Армия на Северна Вирджиния на ген. Робърт Лий и Съюзната Армия на Потомак, командвана от генерал-майор Амброуз Бърнсайд. Безполезните фронтови атаки на Армията на Съюза на 13 декември срещу окопаните защитници от Конфедерацията на възвишенията зад града се помнят като една от най-едностранните битки на Американската гражданска война при жертви на Съюза повече от два пъти по-тежки от тези, получени от Конфедерацията.

Ход на военните действия[редактиране | редактиране на кода]

Бойни позиции в (Червено КАЩ Конфедеративни американски щати в синьо САЩ или Съюза), 13 декември 1862 г.

Планът на Бърнсайд е да прекоси река Рапаханок при Фредериксбърг в средата на ноември и да достигне конфедеративната столица Ричмънд преди армията на Лий да може да го спре. Бюрократични отлагания попречват на Бърнсайд да получи необходимите понтонни мостове навреме и Лий придвижва армията си, за да блокира пресечните точки. Когато Армията на Съюза най-сетне успява да построи мостовете си и да пресече под обстрел, последват боеве в града на 11 – 12 декември. Съюзните войски се подготвят да нападнат отбранителните позиции на Конфедерацията на юг от града и на силно укрепен рид точно на запад от града, известен като Мерис Хайтс.

На 13 декември „голямата дивизия" на ген.м. Уилям Франклин успява да пробие отбранителната линия на конфедеративния ген. л-т Стоунуол Джаксън на юг, но в крайна сметка е отблъсната. Бърнсайд заповядва на големите дивизии на ген.м. Едуин Съмнър и ген.м. Джоузеф Хукър да направят многобройни фронтови нападения срещу позицията на Джеймс Лонгстрийт на Мерис Хайтс, всичките от които са отблъснати с тежки загуби. На 15 декември Бърнсайд изтегля армията си, приключвайки друга провалена кампания на Съюза на Източния боен театър.