Битка при Фредериксбърг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Фредериксбърг
Американска гражданска война
Battle of Fredericksburg, Dec 13, 1862.png
Битката при Фредериксбърг, 13 декември 1862, Курц и Алисън
Информация
Период1115 декември 1862 г.
МястоФредериксбърг, Вирджиния
РезултатПобеда за Конфедерацията
Страни в конфликта

U.S. flag, 34 stars.svg
Съюз (САЩ)

Battle flag of the Confederate States of America.svg
Конфедерация

Командири и лидери

U.S. flag, 34 stars.svg Амброуз Бърнсайд
U.S. flag, 34 stars.svg Джоузеф Хукър

Battle flag of the Confederate States of America.svg Робърт Лий
Battle flag of the Confederate States of America.svg Стоунуол Джаксън
Battle flag of the Confederate States of America.svg Джеймс Лонгстрийт

Сили

114 000

72 500

Жертви и загуби

12 653
(1284 убити
9600 ранени
1769 пленени/изчезнали)

5377
(608 убити
4116 ранен
653 пленени/изчезнали)

Битка при Фредериксбърг в Общомедия

Битката при Фредериксбърг се води на 1115 декември 1862 г. в и около Фредериксбърг, Вирджиния, между Конфедеративната Армия на Северна Вирджиния на ген. Робърт Лий и Съюзната Армия на Потомак, командвана от генерал-майор Амброуз Бърнсайд. Безполезните фронтови атаки на Армията на Съюза на 13 декември срещу окопаните защитници от Конфедерацията на възвишенията зад града се помнят като една от най-едностранните битки на Американската гражданска война при жертви на Съюза повече от два пъти по-тежки от тези, получени от Конфедерацията.

Ход на военните действия[редактиране | редактиране на кода]

Битката при Фредериксбърг, 13 декември 1862 г.

Планът на Бърнсайд е да прекоси река Рапаханок при Фредериксбърг в средата на ноември и да достигне конфедеративната столица Ричмънд преди армията на Лий да може да го спре. Бюрократични отлагания попречват на Бърнсайд да получи необходимите понтонни мостове навреме и Лий придвижва армията си, за да блокира пресечните точки. Когато Армията на Съюза най-сетне успява да построи мостовете си и да пресече под обстрел, последват боеве в града на 11 – 12 декември. Съюзните войски се подготвят да нападнат отбранителните позиции на Конфедерацията на юг от града и на силно укрепен рид точно на запад от града, известен като Мерис Хайтс.

На 13 декември „голямата дивизия" на ген.м. Уилям Франклин успява да пробие отбранителната линия на конфедеративния ген. л-т Стоунуол Джаксън на юг, но в крайна сметка е отблъсната. Бърнсайд заповядва на големите дивизии на ген.м. Едуин Съмнър и ген.м. Джоузеф Хукър да направят многобройни фронтови нападения срещу позицията на Джеймс Лонгстрийт на Мерис Хайтс, всичките от които са отблъснати с тежки загуби. На 15 декември Бърнсайд изтегля армията си, приключвайки друга провалена кампания на Съюза на Източния боен театър.