Благовещение Богородично (Любляна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Благовещение.

Францисканска църква Благовещение
Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja
Карта Местоположение
Вид на храмаримокатолическа францисканска църква
Страна Словения
Населено мястоЛюбляна
Посветен наБлаговещение
Религиякатолицизъм
ЕпархияАрхиепископска епархия на Любляна
Тип на сградататрикорабна базилика
Архитектурен стилбарок
Изграждане1646 – 1660 г.
Статутенорийска църква
Францисканска църква Благовещение в Общомедия

Благовещение (на словенски: Frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja) е францисканска римокатолическа църква в Любляна, Словения.

Храмът е построен през XVII век и е посветен на Благовещение. Сградата е прилежаща на люблянския францискански манастир, основан през XIII век. Разположена е на площад Прешернов в сърцето на словенската столица срещу „Трите моста“ над река Любляница.

История и архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Днешната църква е построена в периода 1646 – 1660 г. от Августините,[1] монашески ордени кръстени на Свети Августин от Хипон. Сградата е издигната на мястото на по-стар и малък храм. Францисканският орден се премества тук през 1784 г. Промените по облика на църквата продължават в следващото столетие. Двете камбанарии са добавени през XVIII век, като биват променени след земетресението, сполетяло Любляна през 1895 г.

Църквата представлява ранно-барокова базилика с един главен кораб (неф) и два реда от странични капели. Главната фасада е центрирана в оста на кръгло-очертания площад отпред. Ясно е подчертан фасадният растер посредством широки пиластри в йонийски стил до главния корниз. Над него продължава само средната група пиластри, вече в коринтски архитектурен ордер, рамкиращи обема на централния кораб завършен с фронтон. Цялостната композиция е допълнена с волути, симетрично от двете страни на централно издигнатата част. Главният фасаден облик напомня в композиционно отношение известната йезуитска църква „Ил Джезу“ в Рим. При люблянския храм всички релефно изпъкнали елементи са бледо тонирани в контраст на керемидено червения цвят на фасадната равнина. Всичко това превръща църквата Благовещение в запомнящ се градоустройствен и културен символ на Любляна. През 1858 г. на върха на фронтона е поставена медна статуя на Дева Мария с Младенеца, заменила предшестващата дървена статуя на Черна Мадона.[2]

Фреските по сводовете на централния кораб са изпълнени в средата на XIX век от Матеж Лангус. Олтарът е резбован от италианеца Франческо Роба през XVIII век.

Манастирът[редактиране | редактиране на кода]

Францисканският манастир в Любляна е основан през 1233 година. Първоначално се е намирал на площад Водник в словенската столица. Преместването на ордена на площад Прешернов се извършва в края на XVIII век по време на известните реформи на Йозеф II. Тогава и църквата Благовещение, вече издигната от Августините, преминава в ръцете на францисканците. Сградата на манастира е долепена до западната фасада на храма, оформяйки сключеното застрояване между улиците Чоп и Назор и площада Прешернов. Манастирът е известен с богатата си библиотека, съхраняваща над 70 000 тома, включително старопечатни книги и средновековни ръкописи.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]