Благородният ерген

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Благородният ерген
The Adventure of the Noble Bachelor
Nobl-02.jpg
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1892 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Палецът на инженера
Следваща Короната с берилите
Благородният ерген в Общомедия

„Благородният ерген“ (на английски: The Adventure of the Noble Bachelor) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За първи път е публикуван в списание „Странд“ през април 1892 г. и е включен в сборника „Приключенията на Шерлок Холмс“ издаден същата година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Nobl-01.jpg

За помощ към Холмс се обръща лорд Робърт Сент Саймън, чиято млада съпруга, дъщерята на американския милионер Хети Дорън, е изчезнала веднага след сватбата им. Уотсън чете на Холмс някои вестникарски статии, които описват тази сватба, но след това на Бейкър Стрийт сам идва и лордът, който им разказва подробности.

Лорд Сент Саймън е срещнал госпожица Доран в Америка, а скоро след това я е помолил да се омъжи за него. Сватбата е била много тиха и скромна, но на нея са се случили два инцидента. Първо, в църквата, където се е състояла сватбата, булката е изтървала букета си, а някакъв непознат мъж го е вдигнал и ѝ го е върнал. И второ, опит да спре сватбата е направила бившата любовница на лорда, водевилната танцьорка от „Алегро“, Флора Х. Милър. Извиканите от Сент Саймън полицаи бързо са спрели скандала и не са допуснали Флора в църквта. Веднага след сватбата, когато двойката се е върнала у дома, лейди Сент Саймън е излязла от къщата и повече никой не я е виждал. Водещият разследването инспектор Лестрейд решава, че е възможно Флора Mилър да е убила от ревност лейди Сент Саймън и затова веднага я е арестувал. Холмс обещава на лорда да разгадае тази загадка.

Nobl-05.jpg

Скоро при Холмс идва инспектор Лестрейд и гордо показва новите си доказателства. На дъното на езерото са намерени сватбената рокля и венчалния пръстен на изчезналата булка, а в джоба на роклята е намерена бележка със следния текст: „Ще ме видите, когато всичко бъде готово. Вървете сега. Ф.Х.М.“ Инициалите „Ф.Х.М.“ съвпадат с инициалите на арестуваната Флора и Лестрейд гордо заявява на Холмс, че сега е уверен, че Mилър е виновна. Въпреки това, Холмс проучва много внимателно обратната страна на бележката, която се оказва сметка от хотел. След това, Холмс се посочва, че мистерията е разкрита, и че „лейди Сент Саймън“ никога не е имало.

Nobl-07.jpg

Вечерта на Бейкър Стрийт отново идва лорд Сент Саймън, а след това се появява липсващата жена, заедно с непознат мъж. Холмс ги представя като „господин и госпожа Франсис Хай Моултън“. Хети Моултън моли лорда да ѝ прости за поведението и честно разказва всичко. Оказва се, че когато Хети е живяла в Америка, тя се е запознала с Франсис и се е влюбила в него. Двамата са се оженили тайно, защото бащата на Хети е бил против брака им. Франсис е отишъл да търси злато, но скоро златната мина, където той е работил, е била нападната от индианци. Вестникът е публикувал списък на загиналите и Хети с ужас е видяла там името на съпруга си.

Nobl-08.jpg

Запознавайки се в Англия с лорд Сент Саймън, Хети решава да се ожени за втори път, но в църквата тя изведнъж вижда Франсис, който, както се оказва, не е бил убит. Франсис вдига специално изпуснатия букет и дава бележката на жена си. Веднага след сватбата Хети избягва при първия си съпруг. Хети Моултън дълго се колебае дали да каже на лорда, но Холмс я намира и я убеждава да го направи. Лорд Сент Саймън е изключително обиден от поведението на Хети, но е принуден да приеме обстоятелствата.

След успешното решение на случая Холмс обяснява на Уотсън логиката на своето разследване. Флора Милър е невинна и съвпадението на инициалите в бележката е чиста случайност. Холмс веднага предполага, че Хети е избягала при съпруг или любовник, и основното предизвикателство е той да ги намери, за което значително помага намерената от Лестрейд бележка. Сметката от хотела е много голяма, а такива цени има само в първокласните хотели в Лондон. В един от тези хотели Холмс открива липсващата Хети и нейния съпруг Франсис.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Разказът „Благородният ерген“ е от малкото истории (като „Скандал в Бохемия“, „Добре замислено“, „Човекът с обърнатата устна“) за приключенията на Шерлок Холмс и д-р Уотсън, в които липсва криминална загадка.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Разказът е екранизиран през 1921 г. във Великобритания в едноименния филм с участието на Ейли Норууд в ролята на Холмс и Хюбърт Уилис като Уотсън.

През 1993 г. отново е филмиран с участието на Джеръми Брет като Холмс и Дейвид Бърк като Уотсън. [1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Adventures of sherlock holmes.jpg
 • "Adventures of a Noble Bachelor," Atlanta Constitution (April 24, 1892), 14. illus.
 • "The Adventure of the Noble Bachelor," Cincinnati Commercial Gazette (March 27, 1892), 22. illus.
 • "The Adventure of the Noble Bachelor," The Courier-Journal (Louisville, Ky.) (March 12, 1892), 4. illus.
 • "The Adventure of the Noble Bachelor," Glasgow Weekly Mail (May 19, 1894), 7.
 • "The Adventure of the Noble Bachelor," Inter-Ocean (Chicago) (March 13, 1892), 30. illus.
 • "The Adventure of the Noble Bachelor," Illustrated by Dan Smith. New York World, Sunday Magazine (September 3, 1905), 8-9.
 • "The Adventure of the Noble Bachelor," Pittsburgh Press (March 12, 1892), 5; (March 13, 1892), 10. illus.
 • "The Adventures of a Nobleman," St. Louis Post-Dispatch (March 13, 1892), 26; (March 20, 1892), 26. illus.
 • "The Adventure of the Noble Bachelor," San Francisco Examiner (March 13, 1892), 19. illus.
 • "The Adventure of the Noble Bachelor," Scottish Border Record (Galashiels) (January 20, 1905), 4; (January 27, 1905), 4.
 • "The Adventure of the Noble Bachelor," Seattle Post-Intelligencer (March 12, 1892), 14. illus.
 • "The Adventure of the Noble Bachelor," Stolls' Editorial News, 5, supplements (May 19, 1921), i-iv; (May 26, 1921), i-iv; (June 2, 1921), vii-viii. illus.
 • "The Adventure of the Noble Bachelor," Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 3, No. 16 (April 1892), 386-399.