Блак Лейк (езеро, провинция Саскачеван)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Блак Лейк
NASA Saskatchewan Canada.A2002236.1810.721.250m (1)-001.jpg
Canada relief map 2.svg
59.2° с. ш. -105.25° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположение провинция Саскачеван
Координати 59°12′ с. ш. 105°15′ з. д. / 59.2° с. ш. 105.25° з. д.
Притоци реки Фон дьо Лак, Кри, Чипман, Саутер
Отток река Фон дьо Лак
Дължина 55 km
Ширина 17 km
Площ 464 km2
Надм. височина 281 m
Населени места Блак Лейк

Езерото Блак Лейк (Черното езеро) (на английски: Black Lake) е 11-о по големина езеро в провинция Саскачеван. Площта му, заедно с островите в него е 464 км2[1], която му отрежда 104-то място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 428 км2[1]. Надморската височина на водата е 281 м[1].

Езерото се намира в северната част на провинция Саскачеван, на 38 км източно от езерото Атабаска и на 127 км северно от езерото Кри. Дължината му от югозапад на североизток е 55 км, а максималната му ширина – 17 км.

Блак Лейк има сравнително слабо разчленена брегова линия, като само в южната му част има повечко заливи, полуострови и острови – най-голям остров Фир. Обща площ на островите 36 км2.

В езерото се вливат четири по големи реки – Фон дьо Лак (от изток, от езерото Уоластън), Кри (от юг, от езерото Кри), Чипман (от север, от езерото Селуин) и Саутер и множество малки, а от северозападния му ъгъл изтича река Фон дьо Лак, вливаща се в езерото Атабаска.

Бреговете на Блак Лейк са необитаеми, като само на северозападното му крайбрежие, в близост до изтичането на река Фон дьо Лак се намира малкото селище Блак Лейк, до което покрай югозападното и западното крайбрежие на езерото е прокарано провинциално шосе № 905.

Блак Лейк е открито през 1772 г. от Самюъл Хиърн, служител на „Компанията Хъдсънов залив“.[2]

През лятото на 1893 г. канадският геолог и картограф Джоузеф Тирел вторично открива езерото и извъшва първото му топографско картиране.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Блэк-Лейк (Саскачеван)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.