Бланш дьо Намюр (бира)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за белгийската уитбира. За кралицата на Швеция и Норвегия вижте Бланш дьо Намюр.

Бланш дьо Намюр
(Blanche de Namur)
Произход Белгия
ПроизводителBrasserie du Bocq, Пюрно, община Ивоар, Белгия
Тип бираейл > пшенична бира > уит бира
Алкохол%4,5 %
Бланш дьо Намюр
(Blanche de Namur)
в Общомедия

Бланш дьо Намюр (на френски: Blanche de Namur) е марка белгийска уит бира, тип ейл, произведена и бутилирана от пивоварната „Brasserie du Bocq“ в селището Пюрно, община Ивоар, Валония, Южна Белгия.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

„Бланш дьо Намюр“ не се филтрира и има мътен светложълт цвят. Бирата се прави от пшеница и ечемичен малц. При производството се добавят настъргани кориандър и кори от горчиви портокали кюрасао, което придава на бирата уникален и незабравим вкус. Алкохолното съдържание е 4.5 об.%. Бирата се отличава с аромат на кориандър и горчив портокал; плодов, леко кисел вкус, и съвсем слаба горчивина.

Предлага се на пазара в стъклени бутилки от 0.250, 0.330, 0,750 и 1,500 литра, както и в 30-литрови кегове. Препоръчва се бирата да се употребява охладена до 2° – 4 °C. Добре се съчетава с ястия с дивеч и червени меса.

История[редактиране | редактиране на кода]

Бирата е кръстена на намюрската принцеса Бланш дьо Намюр – дъщеря на Жан I, граф на Намюр и Мари д'Артоа. През 1335 г. принцесата става съпруга на Магнус II Ериксон – крал на Швеция и Норвегия.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • През 2008, 2009 и 2010 г. – сребърен медал на Australian International Beer Awards в категория „Стил: Белгийска уит бира“.
  • През 2009 г. – първо място за най-добра уит бира в света на World Beer Awards. [1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]