Блатна сова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Блатна сова
Asio-flammeus-001.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Strigiformes Совоподобни
семейство: Strigidae Совови
род: Asio Сови
вид: А. flammeus Блатна сова
Научно наименование
Уикивидове Asio flammeus
(Pontoppidan, 1763)

Блатната сова (Asio flammeus ) е птица от семейство Совови . Среща се и в България.

Физически характеристики[редактиране | edit source]

Блатната сова е с дължина на тялото 36-40 cm, колкото е и добре познатата Горска ушата сова. Главната разлика са малките уши от пера на блатната сова.Този вид пера не извършва никакви функции.

Цветът на очите на блатната сова е с тъмен цвят, като ирисът е жълт.

Оперението на блатната сова е тъмно кафяво на гърба, а на обратната страна по - светло и понякога щриховано. Перушината на женските сови тенденциално е по - тъмна от тази на партньорите им.

Мъжките тежат около 350 грама, а женските са с тегло приблизително 420 грама.

Разпространение[редактиране | edit source]

Блатната сова е птица, обичаща по - влажните климатични области. Среща се в Русия, Скандинавия, Великобритания, Исландия и от части в Холандия. В Средна Европа може да се види сравнително рядко. През 2005 година в Германия броят на блатните сови нараства от 70 на 170. Най - голяма популация совата има в азиатската част на Русия. На американския континент може да се наблюдава в Канада, северната част на САЩ и Хавай. Също така в Андите и на островите Галапагос.

Начин на живот и хранене[редактиране | edit source]

Главната храна на блатната сова са полевките.По избор ядат и други малки гризачи и птици. Блатната сова ловува по здрач, но е забелязвана и денем. По време на полет совата държи крилата си косо в посока нагоре. Ако бъде нападната и „притисната до стената“ тя разперва криле за да изглежда по-голяма.

Размножаване[редактиране | edit source]

Блатната сова снася 4-10 бели яйца, малките започват да летят след 5 седмици. Половата зрялост настъпва приблизително на 1 година. Периода на гнездене обикновено е от март до юни. Мътенето на яйцата е в период от 26-30 дни.

Допълнителни сведения[редактиране | edit source]

Средната продължителност на живота на блатната сова е 13 години.

Източници[редактиране | edit source]

  1. ((en)) BirdLife International. 'Asio flammeus'. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 November 2013.