Блатна сова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Блатна сова
Asio-flammeus-001.jpg
Asio-flammeus-001.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Strigiformes Совоподобни
семейство: Strigidae Совови
род: Asio Сови
вид: А. flammeus Блатна сова
Научно наименование
Уикивидове Asio flammeus
Pontoppidan, 1763 г.
Разпространение[1]
Sumpfohreule-Asio flammeus-World.png
Блатна сова в Общомедия

Блатната сова (Asio flammeus ) е птица от семейство Совови. Среща се и в България.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Блатната сова е с дължина на тялото 36-40 cm, колкото е и добре познатата Горска ушата сова. Главната разлика са малките уши от пера на блатната сова. Този вид пера не извършва никакви функции.

Цветът на очите на блатната сова е с тъмен цвят, като ирисът е жълт.

Оперението на блатната сова е тъмно кафяво на гърба, а на обратната страна по-светло и понякога щриховано. Перушината на женските сови тенденциално е по-тъмна от тази на партньорите им.

Мъжките тежат около 350 грама, а женските са с тегло приблизително 420 грама.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Блатната сова е птица, обичаща по-влажните климатични области. Среща се в Русия, Скандинавия, Великобритания, Исландия и от части в Холандия. В Средна Европа може да се види сравнително рядко. През 2005 година в Германия броят на блатните сови нараства от 70 на 170. Най-голяма популация совата има в азиатската част на Русия. На американския континент може да се наблюдава в Канада, северната част на САЩ и Хавай. Също така в Андите и на островите Галапагос.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Главната храна на блатната сова са полевките. По избор ядат и други малки гризачи и птици. Блатната сова ловува по здрач, но е забелязвана и денем. По време на полет совата държи крилата си косо в посока нагоре. Ако бъде нападната и „притисната до стената“ тя разперва криле за да изглежда по-голяма.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Блатната сова снася 4-10 бели яйца, малките започват да летят след 5 седмици. Половата зрялост настъпва приблизително на 1 година. Периода на гнездене обикновено е от март до юни. Мътенето на яйцата е в период от 26-30 дни. За първи път през размножителния сезон в България видът е съобщен от орнитолога Николай Боев в 1950 г. край с. Горна Баня (Софийско), 1951 г. край с. Иваняне (Софийско) и 1960 г. от Самоковско[2]

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Средната продължителност на живота на блатната сова е 13 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Asio flammeus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 ноември 2013. (на английски)
  2. Боев, Н. 1962. Данни за лятното разпространение на някои птици у нас. – Известия на Зоологическия институт и музей – БАН, 11: 31-46.