Блатно кокиче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Блатно кокиче
Leucojum aestivum5.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Liliopsida Едносемеделни
разред: Asparagales
семейство: Amaryllidaceae Кокичеви
род: Leucojum Блатно кокиче
Научно наименование
Уикивидове Leucojum
Linnaeus, 1753
Видове

Вижте текста.

Блатно кокиче в Общомедия

Блатното кокиче (Leucojum) са род многогодишни растения. В България се среща обикновеното блатно кокиче. Родът на блатното кокиче Leucojum включва 12 вида растения. Среща се по мокри, засенчени места и покрай реки, както и във влажни лонгозни гори. У нас вирее в югоизточната част на страната — Бургаско, Сливенско, Ямболско. В този район се отглежда и като декоративен вид под наименованието "герговско кокиче", "сазово кокиче", "барско кокиче", "водно кокиче", "белоцвет", "жабешко лале" и други.

Особености на вида[редактиране | редактиране на кода]

Българско наименование - Блатно кокиче Латинско наименование - Leucojum aestivum L. /* чете се "левкоюм естивум" */

Природозащитен статут и заплахи[редактиране | редактиране на кода]

Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие, но е под специален режим на ползване съгласно заповед на министъра на околната среда и водите. Включен е в Червена книга на Народна република България — том 1 - с категория "застрашен".

Описание и разпознаване[редактиране | редактиране на кода]

Многогодишно луковично растение, високо 65 см. Листата линейни, приосновно разположени, 2-6 на брой, широки 5-13 mm. Цветовете 3-7 на брой разположени на върха на стъблото с нееднакво дълги дръжки (снимка 3). Цветът е съставен от шест еднакви, бели, със зелени върхове, дълги 10-15 cm околоцветни листчета. Цъфти април-май. Цветовете излъчват силна приятна миризма. Растението е отровно! Местообитание- По влажни ливади и мочурища и в крайречни гори. Разпространение в България: В България е разпространен в следните фитогеографски район: Дунавска равнина, Североизточна България, Черноморско крайбрежие, Тунджанска хълмиста равнина, Тракийска низина, Западни Родопи, Струмска долина, Софийски район и Витоша. Общо разпространение - Европейски вид. Значение - Растението е лечебно и декоративно. Употребяема част (дрога) - Надземните части на растението, които се събират по време на цъфтежа. Съдържание - Съдържа алакалоида галантамин, от който се произвеждат различни лекарствени препарати. Лечебно действие и приложение - Използва се като суровина за фармацевтичната промишленост.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Родът Leucojum (Блатно кокиче) включва само следните два вида: