Блатото (защитена местност)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Блатото.

„Находище на блатно кокиче в местността Блатото“
Сива водна змия хванала една очилата зеленушка в защитената местност.
Сива водна змия хванала една очилата зеленушка в защитената местност.
42.3931° с. ш. 27.6547° и. д.
Местоположение в България
МестоположениеСозопол, Република България
Най-близък градСозопол
Площ48,55 хектара
Създаден3 юли 1970 г.

„Находище на блатно кокиче в местността Блатото“', или накратко Блатото, е защитена местност недалеч от брега на Черно море в община Созопол.

Припокрива се от защитена зона „Бакърлъка“ по директивата за птиците по екологична система „Натура 2000“.[1]

Самото блато (наричано Бакарлъшко блато), дало името на местността, се намира край с. Равадиново, близо до гр. Созопол.[1] Отстои на 700 метра северозападно от Равадиново, на 3 километра югозападно от Созопол и на 2,5 км южно-югозападно от Созополския залив. Разположено е в направление югозапад-североизток, има продълговата форма с размери до 1650 метра на дължина и до 500 м на ширина.

Защитената местност е обявена с цел опазване на естествено находище на блатно кокиче на 3 юли 1970 г. Първоначално е с площ 29 хектара, увеличена до 48,55 хка през 2018 г.[1]

Режимът за дейност в защитената местност забранява разораването, отводняването или изменяне начина на ползване на терените, което води до унищожаване находищата на блатното кокиче. Забранява се пашата на добитък и косенето на ливадите преди прибирането на блатното кокиче – не по-рано от 30 май.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Находище на блатно кокиче в местността Блатото // Регистър на защитените територии и защитените зони в България. Изпълнителна агенция по околна среда. Посетен на 24 юли 2016 г.