Блед (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Блед.

Блед
Blejski grad
Blejski grad.jpg
Замъкът Блед
Местоположение в Municipality of Bled
Информация
Страна  Словения
Терит. единица Община Блед
Основаване ранно средновековие
Известни обитатели Тито
Статут музей
Състояние възстановен
Сайт www.blejski-grad.si
Блед в Общомедия

Зъмъкът Блед (на словенски: Blejski grad) е замък в Словения, намиращ се на брега на езерото Блед, близо до град Блед. Той е един от най-старите средновековни замъци в Словения, известен преди всичко с факта, че е бил резиденция на Тито. Разположен е на върха на 130 метрова скала.

Понастоящем замъка е музей и е отворен за посетители.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите споменавания на Блед датират от 1004 г., когато император Хайнрих II го дарява на епископа на град Бриксен Албуин. По това време замъка е бил известен с немското си име „Фелдес“ (castellum Veldes). Най-старата част е римската кула в романски стил, която е използвана за жилище, за отбрана и наблюдателница. По-късно през средновековието са построени по-нови кули и укрепленията са подобрени. Останалите сгради са построени в бароковия период. Сградите са разположени около два вътрешни двора, свързани помежду си със стълбище. В горния двор има параклис от 16 в., обновен около 1700 г., когато е изписан със стенописи. Входът през външните стени на крепостта е посредством подвижен мост, изграден над защитен ров.

След разпадането на Австро-Унгарската империя град Блед териториално влиза в състава на Югославия и замъка се превръща лятна резиденция, първоначално на монарсите от династията Карагеоргиевичи, а впоследствие на Йосип Броз Тито. По време на Втората световна война в замъка временно се помещава щаба на немските войски.

През 1947 година крепостта е значително разрушена от пожар, но след няколко години е възстановена и превърната в исторически музей. В колекцията на музея са представени облекла, оръжия и древни предмети от бита. Като атракция за туристите в замъка има винарска изба и печатница от времето на Гутенберг.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]