Близнаци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Близнаци.

Близнаците Кайл и Лейн Карлсън (Carlson Twins), родени през 1978 г.

Близнаците са потомство от две или повече на брой бебета, плод на една и съща бременност[1]. Биват еднояйчни (идентични) и двуяйчни (братски)[2].

  • Еднояйчните близнаци се развиват от един сперматозоид и една зигота разделена на няколко ембриона. Имат напълно идентично ДНК помежду си, от един и същи пол са и обикновено са неразличими за околните.
  • Двуяйчните близнаци се развиват от две различни яйцеклетки. При двуяйчните всеки близнак е оплоден от свой собствен сперматозоид, като това може да бъде извършено дори в различни дни[3]. Близнаците имат наполовина еднаква ДНК помежду си и могат да бъдат от различни полове, цвят на кожата и дори от различни бащи.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

Вероятността да се родят близнаци варира в границите на 0,7 до 1,5%, или средно веднъж на 104 бременности[4].

Погрешни схващания[редактиране | редактиране на кода]

  • Наименованията тризнаци (за три), четиризнаци (за четири) и т.н. са погрешни и е правилно отново да се назовават като (два, три и т.н.) близнаци.
  • Често срещана заблуда е, че родените в една плацента близнаци са непременно еднояйчни. 1/3 от еднояйчните близнаци са с различни плаценти, а пък при двуяйчните близнаци плацентите могат да се слеят и да изглеждат като една обща[5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. MedicineNet > Definition of Twin Last Editorial Review: 19 June 2000
  2. Michael R. Cummings „Human Heredity Principles and issues“ p. 104.
  3. Twins, Triplets, Multiple Births: MedlinePlus. // Nlm.nih.gov. Посетен на 2016-06-16.
  4. Статистика.
  5. Статистика.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Twin“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.