Блокадопробивач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Banshee – блокадопробивач от Гражданската война в САЩ
Карибска криза (Блокада на Куба): разрушителят на ВМС на САЩ „Barry“ (DD-933) плава в паралелен курс на съветския търговски съд (блокаден бегач) „Металург Аносов“, самолетът на ВМС на САЩ „Lockheed“ P-3A-20-LO „Orion“ (BuNo 150497) от патрулна ескадрила VP-44 прелита над „Металург Аносов“. 09.11.1962

Блокадопробивач е кораб или търговски плавателен съд, осъществяващ преднамерен вход в блокируем район или излизане от него с цел оказване на военна или икономическа помощ на държавата, подложена на блокада, или поради други цели, нарушаващи режима на блокадата.

В САЩ и Великобритания наричат такива търговски кораби блокадни бегачи (на английски: Blockade runners), тъй като за целта на преодоляване на блокадата се използват търговски съдове с най-високата възможна скорост.

Блокадопробивачът може да бъде пленен или унищожен от блокиращите сили. Съгласно международното право, за блокадопробивачи не се считат болничните съдове, санитарните транспорти, пощенските съдове и съдовете на невоюващи държави, по уважителни причини не съумели навреме да напуснат блокируемия район или оказали се в него по силата на форсмажорни обстоятелства. Блокиращите сили имат правото да извършат разпит, да спрат и огледат (обискират) такива съдове с цел изясняване на техния статус.

Морски блокади, XX-XXI век
  • Блокада на Куба – от 1960 г. и понастоящем
  • Блокада на ивицата Газа – от 2007 г. и понастоящем

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Блокадопрорыватель“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.