Боб Доул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Боб Доул
Сенатор от Канзас
Мандат
3 януари 1969 – 11 юни 1996
Предшестван отФранк Карлсън
Последван отШийла Фрам

Роден
Починал
5 декември 2021 г. (98 г.)
СъпругаЕлизабет Ханфорд
ПартияРепубликанска партия
УниверситетКанзаски Университет, Аризонски Университет
Подпис
Боб Доул в Общомедия

Робърт Джоузеф Доул (на английски: Robert Joseph Dole), познат като Боб Доул, е американски политик и сенатор от щата Канзас от 1969 до 1996 г.

Той е кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ на изборите през 1996 г., победен от тогавашния президент Бил Клинтън.

Освен че е бил кандидат за президент на САЩ през 1996 г., той е бил и кандидатът за вицепрезидент на САЩ 20 години по-рано през 1976 г. на президента Джералд Форд. Доул е първият човек, който е избран за кандидат за президент и за вицепрезидент, но никога не е спечелил нито един от тези постове. Преди да стане сенатор, Доул е служил в Камарата на представителите на САЩ от 1961 до 1969 г.

Сенаторът Доул е член на Консултативния съвет на Фондация „Мемориал на жертвите на комунизма“ и специален съветник във Вашингтон, офиса на адвокатска кантора „Алстън и Бърд“.

Доул е женен два пъти. Втората му съпруга е бивш член на кабинета на САЩ и бивша американска сенаторка Елизабет Ханфорд Доул от Северна Каролина.

Той има дъщеря от първия си брак, родена през 1954 г.

Боб Доул умира на 5 декември 2021 г. на 98-годишна възраст.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bob Dole в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​