Богдан Добранов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Богдан Добранов
Католически епископ
Издигнат отЙоан XIII
Роден1 декември 1914 г.
Починал4 октомври 1983 г. (68 г.)
Националностбългарин
Coat of arms of the bishop Bogdan Stefanov Dobranov,Bishop of Sofia e Plovdiv, Bulgaria.JPG
Богдан Добранов в Общомедия

Богдан Добранов е български римокатолически духовник, викарий и по-късно епископ на Софийско–пловдивската епархия.[1] По време на неговото архиерейско служене настъпва известно разведряване в отношенията между Католическата църква в България и официалната власт.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Богдан Стефанов Добранов е роден на 1 декември 1914 г.[1] в град Пловдив. Средно образoвание завършва в Първа мъжка гимназия в родния си град, след което заминава за Италия и учи в колежа на Конгрегацията за разпространение на вярата, където изучава богословие и Философия. На 23 март 1940 г. е ръкоположен за свещеник.[1]

Завръща се в България и служи в катедралата „Свети Лудвиг“ - Пловдив. През 1952 г. е арестуван, обвинен в антинародна пропаганда и изпратен в лагер на остров Белене.[2]

От 25 август 1954 г. Богдан Добранов поема длъжността апостолически администратор на Софийско–пловдивската епархия. Той приема всички оцелели свещеници от различни ордени и конгрегации да работят с епархийския клир, въвежда строг ред по въпросите на финансовата отчетност и личната дисциплина, периодично събира подведомствените си на доклад, забранява им да излизат от църквите след 17 часа. Апостолическият администратор не забравя и колегите си, които по това време излежават присъди по лагери и затвори. Той разпорежда на всеки от тях да се изпраща редовно по 50 лв. на месец от приходите на бившите им църкви.[3]

С голямо упорство и след многобройни писма до различни инстанции, включително до Министерския съвет и Президиума на Народното събрание, Богдан Добранов успява да върне някои неправомерно конфискувани имоти - част от митрополитската сграда, църквата на капуцините в Пловдив с част от дворното място, западнообредния храм в София и други.

На 10 октомври 1959 г. е избран за титулярен епископ на Гюфи. На 8 ноември 1959 г. е ръкоположен за епископ.[1] Обаче официалните власти успяват да го отстранят от ръководсвото на епархията. На 23 декември 1959 г. му е съобщено, че държавате не го признава за епархийски администратор. След консултация с епископ Кирил Куртев на 20 февруари 1960 г. той сдава на свещеник Симеон Коков касовите книги и книжата на епархията и на другия ден отпътува за новото си назначение в енорията „Светият кръст“ в село Трънчовица, Плевенско.

Официално от 27 април 1965 г. с разпореждане на Ватикана отец Богдан Добранов освобождава длъжността апостолически администратор, но остава да служи в църквата в Пловдив.

На 25 юни 1975 г. Тодор Живков, придружен от дъщеря си Людмила Живкова и външния министър Петър Младенов е приет от папа Павел-VІ. След тази среща се чувствува известно разведряване. На 22 юли 1975 г. Богдан Добранов е официално обявен за апостолически викарий на Софийско-пловдивската епархия, като приемник на монсиньор Симеон Коков, а на 14 декември 1978 г. – за Софийско-пловдивски епархиен епископ.

От 3 до 10 ноември 1976 г. на посещение в България е кардинал Агостино Казароли, за да се запознае с положението на католиците в България, като посещава и трите епархии. В състава на делегация са включени още Анджело Мотола, Иван Диас и Георги Елдъров. Българското правителство връща визитата и през декември 1978 г., Петър Младенов, като външен министър посещава папа Йоан Павел ІІ. Като резултат от затоплянето на отношенията, някои новоръкоположени свещеници могат да продължат образoванието си в Рим. На евхаристичния конгрес в Лурд участва и българска духовна делегация от духовници, монахини и миряни.

След смъртта му на 4 октомври 1983 г., Софийско-пловдивската епархия остава без епископ за близо 5 години, заради тежката политическа ситуация.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Bishop Bogdan Stefanov Dobranov †. // Catholic Hierarchy. Посетен на 20 август 2019 г.
  2. БЪЛГАРИ-ЕПИСКОПИ В СОФИЙСКО-ПЛОВДИВСКАТА ЕПАРХИЯ
  3. Елдъров С, Католиците в България (1878 – 1989). Историческо изследване. София, 2002 г.
Джон Тинъсън гюфски епископ
(8 ноември 1953 – 14 декември 1978)
Петър Чуле
епископ Симеон Коков
(апостолически администратор)
апостолически викарий на Софийско-пловдивския викариат
(22 юли 1975 – 14 декември 1978)
софийско-пловдивски епископ
(14 декември 1978 – 4 октомври 1983)
епископ Георги Йовчев