Богът в купата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Богът в купата
The God in the Bowl
АвторРобърт Хауърд
Първо изданиесептември 1952 г.
САЩ
Издателствосп. „Space Science Fiction“
Оригинален езиканглийски
Жанрфентъзи
Видразказ
ПоредицаКонан

Богът в чашата (на английски: The God in the Bowl) е фентъзи разказ, част от цикъла „Конан Варварина“, написан от Робърт Хауърд и публикуван след смъртта му в списанието „Space Science Fiction“ в броя от септември 1952 година. Оригиналната версия на разказа, написана в началото на 1930-те години, е отхвърлена от списанието „Weird Tales“, и е публикувано чак през 1952 г. с редакционни поправки на Лион Спраг де Камп. Оригиналният текст на разказа без измененията на де Камп, е издаден за пръв път през 2002 г. в сборника „Conan of Cimmeria: Volume One (1932-1933)“. В публикациите след 2002 г. разказът се печата в оригиналната му версия.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В Нумалия, втория по значение град на Немедия, е убит Калиан Публико, колекционер на редки находки и антикварни предмети. Нощния страж, който открива трупа в Храма на Публико, заварва на местопрестъплението и Конан. Извиканата да разследва случая стража начело с началника Деметрио задържат Конан, като основен заподозрян в убийството, което той яростно отрича да е извършил. Започва разследване на убийството на колекционера. Търсенето на улики и следи в храма води до смъртта на още няколко души. В крайна сметка се изяснява, че Калиан Публико е придобил старинна гравирана с йероглифи купа от Стигия. Отваряйки я, той е освободил заключеното в купата древно божество – огромна змия с красиво човешко лице. Змията се опитва да подмами и Конан, но той не се поддава на магията и я обезглавява с меча си.

Край на разкриващата сюжета част.

Публикации на български език[редактиране | редактиране на кода]

  • 1991: Богът в купата – в сборника „Конан варваринът“, ИК „Ролис“, София, кн.1 от поредицата „Серия Фантастика“, преводач: Иван Златарски.
  • 2016: Богът в купата – в сборника „Конан. Том 2“, ИК „Изток-Запад“, София, кн.26 от поредицата „Колекция Върхове“, преводач: Елена Павлова.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]