Бог на белите полета

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Английската фраза God of the gaps[1] („Бог на белите полета“, „Бог на пропуските“) обозначава тенденцията защитниците на теизма да свързват всичко, което все още няма задоволително научно обяснение, с наличието на Бог. По такъв начин ролята на Бог се ограничава до „белите полета“ в научните обяснения за природата. Идеята включва взаимодействията между религиозни обяснения на природата с обяснения, давани от науката. В рамките на традиционното виждане за Бог като съществуваща реалност „над природата“, с напредъка на науката да обяснява все повече и повече неща, разбираният спектър на ролята на Бог е с тенденция да се свива.

Изразът „Бог на белите полета“ е често използван за описание на отдръпването на религията пред увеличаващите се изчерпателни научни обяснения на природните явления. Пример от поредица съждения е позицията на ранни религиозни описания на обекти и явления (като Слънцето, Луната, звездите, гръмотевиците и светлината), поставяни във владение на Бог или Богове, създадени и контролирани от него или от тях. При откриването на научни обяснения от областите на астрономията, метеорологията, геологията, космологията и биологията, нуждата от висше същество (бог) за обяснение на явления постепенно намалява, ограничавайки се до все по-малки празноти в познанието.

Произход на израза[редактиране | редактиране на кода]

Автор на израза е Хенри Дръмонд, евангелистки учител от 19 век.

Аргументи от типа „Бог на белите полета“[редактиране | редактиране на кода]

Аргумент от типа „Бог на белите полета“ е такъв аргумент, който приема, че непознато явление може да се обясни като „Божие дело“ (на български този юридически термин се превежда като „форс мажор“). Този аргумент е вид аргумент от незнание. Най-често той приема следната форма:

  • съществува празнота (бяло поле) в научното знание
  • празнотата се обяснява с действието на Бог (с което по обратен път се „доказва“ съществуването на Бог)

Пример за такъв аргумент е твърдението: „Не мога да си представя, че [еди какво си] може да стане по-друг начин, освен чрез намесата на Бог“. Друг пример „Понеже науката не може да проумее как точно падат ябълките, то трябва Бог да е този, който предизвиква това“.

Аргумент от типа „Бог на белите полета“ е често обект на критика, защото т.нар. обяснение, което той дава на някакво необяснено явление, всъщност не е никакво обяснение. Става въпрос за аргумент от незнание.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Henry Drummond. The Ascent of Man[1], New York: James Pott & Co. Publishers, 1894, p. 333
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата God of the gaps в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​