Направо към съдържанието

Божаново

Божаново
България
43.6224° с. ш. 28.4916° и. д.
Божаново
Област Добрич
43.6224° с. ш. 28.4916° и. д.
Божаново
Общи данни
Население10 души[1] (15 март 2024 г.)
1,4 души/km²
Землище7,332 km²
Надм. височина59 m
Пощ. код9677
Тел. код05747
МПС кодТХ
ЕКАТТЕ04927
Администрация
ДържаваБългария
ОбластДобрич
Община
   кмет
Шабла
Мариян Жечев
(ГЕРБ; 2015)

Божаново е село в Североизточна България. То се намира в община Шабла, област Добрич.

Село Божаново се намира в област Добрич и община Шабла. До нея се намират следните села: Дуранкулак, Езерец, Крапец, Септемврийци и др. Разположено е в долина, която се намира на две нива под морското равнище с особено красива природа.

Селото е съществувало още по време на османската власт и се е наричало Кираамет (Карамет, Керамет[2]), преведено Господин Амет на името на турчин, който имал чифлик в тази местност. По-късно в селото пристигат овчари от Кипилово и Котел, които си правят къшли и отглеждат овце. Едни от първите заселници са от Якимовия и Ранковия род. В селото живеят предимно гагаузи, които са се запазили дълго като етническа общност, защото нито приемали, нито позволявали някой да се жени и създава семейство извън общността. И до днес те си имат собствени обичаи, фолклор и говор.

Според преданието, по-късно когато населението му нараства, го постига беда. Започват да умират много млади булки при раждане. Хората започват да търсят начини да се избавят от тази беда, но напразно. В селото веднъж идва поп на име Кръстьо и казва, че всяка година, на Богородица хората трябва да правят курбан за здраве под двата тогава съществуващи големи бряста и да нарекат селото на името на Божията майка. Така те започват да колят курбан и наричат селото Божица. Говори се, че така са спасили от смъртта своите родилки.

Интересно е, че тук е погребан и има паметна плоча четник от четата на Хаджи Димитър. Той идва в с. Горичане, след като четата е разбита, а по-късно се заселва в Божаново. На паметната плоча пише „Стефан ловечлията“. Не е известно да са правени проучвания кой точно е този четник.

1 юли-панаир на село Божаново

  1. www.grao.bg
  2. Мичев, Николай, Петър Коледаров. Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987. Наука и изкуство. София, 1989. стр. 41

Сайт на Добрич:http://www.dobrich.com/ Архив на оригинала от 2008-07-26 в Wayback Machine. Сайт на Шабла:http://www.shabla.info/ Сайт на Божаново:http:\\bojanovo.alle.bg