Божествена комедия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Божествена комедия
Comedìa
Divina Commedia
Първото печатно издание, озаглавено Божествена комедия, 1555 г.
Първото печатно издание, озаглавено Божествена комедия, 1555 г.
Автор Данте Алигиери
Създаден 1308 – 1320 г.
Първо издание 1472 г.
Оригинален език тоскански диалект, италиански език

Издателство в БГ Народна култура
Захарий Стоянов
Преводач Константин Величков
Иван Иванов и Любен Любенов
Начало Nel mezzo del cammin di nostra vita
Божествена комедия в Общомедия
Данте, държейки „Божествена комедия“, до входа на Ада, седемте тераси на Чистилището и град Флоренция и небесния Рай, в стенопис на Доменико ди Микелино.
Comencia la Comedia, 1472

Божествена комедия (итал. Commedia, по-късно Divina Commedia) е италианска поема от Данте Алигиери, започната през 1308 г. и завършена през 1320 г., година преди смъртта му през 1321 г. Смята се за най-известното произведение в италианската литература[1] и едно от най-великите произведения в световната литература.[2] Въображаемата визия на поемата за отвъдното е представителна за средновековния светоглед, какъвто се е развил в Западната църква до 14 век. Поемата е написана на тосканско наречие.[3] Произведението е разделено на три части: Ад, Чистилище и Рай.

Наративът разказва за пътуването на Данте през Ада, Чистилището и Рая,[4] докато алегорично поемата представя пътуването на душата към Бога.[5] Данте се опира на средновековната християнска теология и философия, особено томистичната философия, извлечена от Сума на теологията на Тома Аквински.[6] В творбата на Данте Вергилий е представен като човешкия разум, а Беатриче е представена като божественото познание.[7]

Първоначално произведението е озаглавено само Комедия, както в първото печатно издание от 1472 г. Прилагателното божествена е добавено от Джовани Бокачо, а първото издание, което назовава произведението на Данте като Божествена комедия в заглавието, е това на венецианския хуманист Лодовико Долче,[8] публикувано през 1555 г. от Габриеле Джолито де Ферари.

Структура и сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Божествена комедия е съставена от 14 233 стиха, които са разделени на три части, Inferno (Ад), Purgatorio (Чистилище) и Paradiso (Рай), всяка от които има съответно 34, 33 и 33 песни.

Първа част, Ад, е несъмнено най-популярната и често е публикувана под заглавието Адът на Данте. Първа песен служи като въведение към цялата Божествена комедия и така всяка част става с дължина от точно 33 песни. Числото 3 е важно, символизирано от дължината на всяка част. Също така три е и святото число на Троицата. Начинът на създаване на римата в произведението е, според много критици, за да се подскаже, че за да продължи напред, човек трябва да се върне назад. Това, че сборът на песните е точно 100, също не е случайно. И трите произведения завършват с думата „stelle“ (звезди).

Поетът разказва в първо лице пътешествието си през трите дяла в царството на мъртвите, продължаващо през Страстната седмица през пролетта на 1300 г. Неговият водач през Ада и Чистилището е латинският поет Вергилий, автор на Енеида, а през Рая е Беатриче, дантевата представа за идеалната жена. Беатриче е истинска флорентинка, с която той се запознал в детството си и на която се възхищавал отдалече.

Ад[редактиране | редактиране на кода]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Илюстрация към Божествена комедия

Поемата започва в разпети петък в годината 1300, „По средата на жизнения ни път“ (Nel mezzo del cammino di nostra vita), на фона на музикалното ре. Данте е 35-годишен, на половината на библейски разрешените 70 години (Псалм 89:10), изгубен в тъмна гора, нападнат от зверове (лъв, пантера и вълчица; алегорично изображение на изкушението към грях); той не може нито да им избяга, нито да намери „прекия път“ (diritta via) към спасението (символизирано от слънцето зад планината). Съзнавайки, че се съсипва, че пропада на „дълбоко място“ (basso loco), където слънцето е безмълвно ('l sole tace), Данте е в крайна сметка спасен от Вергилий, след като любимата му Беатриче се е застъпила за него (Песен II) и той и Вергилий започват своето пътешествие в подземния свят.

Кръгове на Ада[редактиране | редактиране на кода]

 • Преддверие Данте преминава през портата на ада, над която е написана известната фраза, „Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate“ или „Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук“. Преди съвсем да са навлезли в ада, Данте и водачът му виждат опортюнистите – души на хора, които през целия си живот не са извършили нищо, нито добро, нито зло. Смесени с тях са Изгнаниците, които не са взели страна в бунта на ангелите (сред тях Данте разпознава или папа Целестин V, или Пилат Понтийски; текстът е двусмислен). Тези души нито са в Ада, нито са извън него, но живеейки на бреговете на Ахерон, тяхното наказание е вечно да гонят едно знаме и да бъдат гонени от оси и стършели, които непрекъснато ги жилят, докато личинки и други насекоми пият от сълзите и кръвта им, стичащи се по лицата им. Това символизира жиленето на тяхната съвест.
 • Първи кръг (Лимбо). Там обитават душите на онези, които макар да са живели праведно, не са приели светото кръщение. Там Данте среща и великите философи, поети и учени на древността: Омир, Орфей, Платон, Аристотел, Диоген, Сенека, Хераклит, Птолемей, всички „велики езичници“.
 • Втори кръг. В началото седи митичният цар Минос, който съди душите и отрежда тяхното наказание според греховете им. Вторият кръг е за сладострастниците, които са постоянно въртени и блъскани в скалите от ураганен вихър, олицетворяващ сляпата сила на страстта.
 • Трети кръг.Тук са наказани душите на лакомите. Под непрестанен студен дъжд те се влачат, почти потънали в тиня и кал и ако се опитат да се изправят, върху тях се нахвърля триглавото куче Цербер и със зъби къса месата им, докато не се върнат обратно в калта.
 • Четвърти кръг. Пазач на този кръг е Плутон. Там обитават едновременно скъперниците и прахосниците – двата порока, които носи прекомерното богатство. Те търкалят с гърди едни срещу други огромни тежести и се опитват взаимно да се избутат, като си разменят през цялото време жестоки проклятия.
 • Пети кръг. През него минава подземната река Стикс. В мътните ѝ води Данте вижда тези, чийто грях е гневът. Без покой те си нанасят жестоки удари един другиму. Вергилий обяснява на Данте, че под водата са душите на други грешници, които никога не се показват. Предполага се, че това са прегрешилите в леност.
 • Шести кръг. Шестият кръг се намира в града на демоните. Той е ограден от висока стена и те не искат да пуснат Данте вътре. С помощта на ангел поетът влиза и вижда наказанието на епикурейци и еретици. Авторът не говори за създателите на нови религии (те са наказани в друг кръг), а за невярващи, безбожници, материалисти. В този кръг грешниците са наказани, като са разделени в гробове по подобие на прегрешенията, където горят в силен огън.
 • Седми кръг. Той е разделен на три по-малки кръга, в които са разпределени грешниците. На входа му стои Минотавърът.
  • 1 отдел. – В него се вижда една река от кипяща кръв, в която са потопени съгрешилите срещу ближния. По брега обикалят кентаври, които не позволяват на грешниците да излязат, като ги обстрелват с огнени стрели.
  • 2 отдел. – Там са наказани самоубийците и тези, които са желали собствената си смърт. Първите са наказани, като са превърнати в сухи дървета, на които гнездят свирепите същества, наречени харпии. Вторите са наказани да бъдат гонени от бесни кучета до деня на Страшния съд.
  • 3 отдел. – Той представлява поляна, засипана с нажежен пясък, над която се сипят огнени пламъци. На поляната стоят легнали, седнали или прави тези, които са прегрешили срещу Бога, срещу природата или срещу обществото. В същия отдел на седмия кръг Данте среща още една група хора (тези извършили престъпление срещу природата) бягащи вечно в кръг, заставени от големи огнени стрели, насочени към тях. При застой на едно място грешниците биват обстрелвани от тях и заставени да стоят неподвижно на поляната 100 години.
 • Осми кръг. Наречен още „Проклетите ями“ той се състои от 10 ями, съдържащи различни по вид грешници. Всяка от ямите се намира в своя собствена долина, до която се стига по определен за това мост.
  • 1 и 2 ями – В нея се наказват тези, които са съблазнявали за своя сметка и тези, които са съблазнявали на чужд гръб. Всички те са бягали голи в долината и са шибани с големи камшици от бесовете. В тези ями Данте говори с Язон.
  • 3 яма – Там стоят тези, които са извършвали симония – търгували са със свещени предмети, продавали индулгенции и др. Те са наказани да стоят с тела, вкопани в дупки в земята, а стърчащите им крака са горели в адски пламъци. Колкото по-заровени са били, толкова по малка част от тялото им е горяла.
  • 4 яма – В този ров се наказват злоупотребилите с магии и гадания. Прегрешилите били с лица на тила вместо отпред на главата.
  • 5 яма – Там са наказани всякакъв вид продажници. Те са потопени в река от вряща смола. На брега стоят демони с вили и лъкове със стрели и гледат някой грешник да не излезе от реката.
  • 6 яма – Наказаните са лицемерите. Те са облечени със златно везани мантии, с големи качулки, които са били подплатени с олово, което ги правело невероятно тежки. В този кръг стоят и хората, виновни за Христовото разпятие. Те са били разпнати голи на земята.
  • 7 яма – В нея стоят крадците. Те са гонени от змии. От яда на змиите хората се запалват и изгарят, а после като птицата Феникс се възраждат от пепелта си.
  • 8 яма – Наказани са тези, които са причинили някому щета. Те са поставени в големи пламъци, където всеки гори поотделно. В тази яма Данте среща Одисей и Диомед.
  • 9 яма – Там са наказани хората, които приживе са сеели граждански и политически раздори. Грешниците са принудени да обикалят в ямата, докато един дявол върви и разсича телата им, които отново се възстановяват и отново биват разсечени.
  • 10 яма – Наказаните са алхимици или друг вид фалшификатори. Всички съгрешили са поразени от грозни болести, като в зависимост от фалшификацията болестта е различна, например фалшификатори на пари – водна болест (вечна жажда).
 • Девети кръг. За да се влезе в него, трябва да се премине през един вторичен кръг, в който има заровени и оковани гиганти. Един от тях прехвърля Данте и Вергилий в деветия кръг. Целият девети кръг е разделен на четири концентрични отдела.
  • 1 отдел – изменници срещу роднините
  • 2 отдел – изменници срещу отечеството
  • 3 отдел – изменници срещу приятел

– и в трите отдела наказанието е едно и също – грешниците са замръзнали до гуша във водите на река Кокит.

  • 4 отдел – Там стои Луцифер в средата и във всяка своя уста (той има три) разкъсва по един грешник, а именно Юда, Брут и Касий.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. За пример, Encyclopedia Americana, 2006, т. 30. с. 605: „the greatest single work of Italian literature;“ John Julius Norwich, The Italians: History, Art, and the Genius of a People, Abrams, 1983, p. 27: „his tremendous poem, still after six and a half centuries the supreme work of Italian literature, remains – after the legacy of ancient Rome – the grandest single element in the Italian heritage;“ and Robert Reinhold Ergang, The Renaissance, Van Nostrand, 1967, p. 103: „Many literary historians regard the Divine Comedy as the greatest work of Italian literature. In world literature it is ranked as an epic poem of the highest order.“
 2. Bloom, Harold. The Western Canon. 1994. See also Western canon for other „canons“ that include the Divine Comedy.
 3. Вж. Lepschy, Laura. The Italian Language Today. 1977. или друга история на италианския език.
 4. Peter E. Bondanella, The Inferno, Introduction, p. xliii, Barnes & Noble Classics, 2003, „the key fiction of the Divine Comedy is that the poem is true.“
 5. Dorothy L. Sayers, Hell, бележка на с. 19.
 6. Charles Allen Dinsmore, The Teachings of Dante (Ayer, 1970), с. 38.
 7. Approaches to teaching Dante's Divine comedy. New York, N.Y., Modern Language Association of America, 1982. ISBN 978-0873524780. OCLC 7671339.
 8. Ronnie H. Terpening, Lodovico Dolce, Renaissance Man of Letters (Toronto, Buffalo, London: University of Toronto Press, 1997), с. 166.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]