Божидар Данев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Божидар Данев
български икономист
Божидар Данев 2.jpg
Роден
Починал
28 май 2018 г. (78 г.)
София, България

НационалностFlag of Bulgaria.svg България
Работил викономист

Божидар Данев[1] е български икономист и стопански деец, ръководител на Българската стопанска камара от 1993 до 2018 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 ноември 1939 г. в София. Починал на 28 май 2018 г.[2]

Завършва с отличие висшето си образование в Техническия университет в София през 1965 г., след което постъпва на работа в Институт по кибернетика при Българската академия на науките[3]. Получава награда на БАН “най-добра научна разработка” и ньационална награда “научна разработка с най-голям икономически ефект”. Защитава дисертация в областта на управлението на социално-икономически системи.[4] Хабилитира се като старши научен сътрудник. Две години провежда следдокторска специализация в Университета в Хановер (Германия) по управление на системи. Чете лекции във ФРГ, Швейцария, Италия, САЩ, Великобритания и др.

След завръщането си в България, през 1980 г. постъпва на работа в Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА, днес - БСК) като експерт в направление “Икономически анализи”. Последователно заема длъжностите старши експерт, ръководител направление, директор, заместник-председател.

През 1987 г. е назначен и за зам.-председател на Централния кооперативен съюз (ЦКС) по финансовите въпроси. В системата въвежда политика по изграждане на МСП, реформира валутната практика, въвежда пазарни принципи при управление на самостоятелните единици.

През 1989 г. напуска ЦКС и работи основно като като заместник-председател на БИСА, където ръководи направленията Икономически анализи, Приватизация и инвестиции, Промишлено развитие. Участва пряко в разработването и приемането на нормативната база за приватизация, в подготовката и провеждането на приватизацията на голям брой предприятия и стопански обекти.

За периода 1991-1997 г. е и главен изпълнителен директор на Софийската фондова борса. През 1993 г. е избран за председател на БСК. Включва се в развитието на социалния диалог в страната. Активно работи в областта на трудово-правните отношения, реформите в пенсионното дело, колективното договаряне и т.н. През 2004 и през 2006 г. е зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Основен двигател е по учредяването на Смесения консултативен комитет Европейски съюз – България и е негов съпредседател от българска страна в периода 1999 - 2004 г.

През 2006 г. е избран за зам.-председател на Икономическия и социален съвет на Р България и на Националния съвет за тристранно сътрудничество, член на Европейския икономически и социален комитет (EESC)[5] и ръководител от българска страна на работната група по Лисабонската стратегия към EESC. Представлява България в Комитета по социален диалог към Европейската комисия.  

До 2010 г. Божидар Данев е член на УС на Българската академия на науките[6] и зам.-председател на Настоятелството на Нов български университет.[7]  

От 1995 г. до 2008 г. е изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на най-голямата лизингова компания в България “Интерлийз” АД. В момента е член на Съвета на директорите на “Солвей Соди” АД, Индустриален холдинг “България”. Бил е член на Съвета на директорите на ПОК “Доверие” и др.

На 15 февруари 2011 г. Божидар Данев е избран за изпълнителен председател на БСК.[8] Бил е член на Управителния съвет на европейския проект за професионална мобилност ESCO от февруари 2011 г. до юни 2018 г.

Божидар Данев има над 100 научни публикации в наши и чуждестранни издания и три монографични публикации.

Източници[редактиране | редактиране на кода]