Божимир Давидов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Божимир Давидов
български ботаник
Роден
Починал
София, България
Научна дейност
Област Биология

Божимир Давидов (21 февруари 1870 – 16 септември 1927) – български ботаник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Божимир Давидов е роден на 21 февруари 1870 г. във Варна.

Син на заможни, знатни и високо интелигентни за времето си родители. Добива първоначалното си образование в родния си град. Когато го завършва за нещастие остава сирак. Баща му умира, като оставя семейството си без средства, понеже в последните години изгубил търговията си, с която се е занимавал. Майка му с 4-те деца, от които Божимир е най-големия – 10-годишен, бива принудена да се премести в Шумен, нейния роден град, където издръжката на сираците поема техният вуйчо, който бил лекар.

В Шумен завършва прогимназиалното си образование и в 1885 г. заминава да Русия да следва Николаевското реално училище. Когато се обявява със Сърбия се е върнал да постъпи доброволец и след това вече не се връща вече в Русия. Завършва през 1890 г. Софийската реална гимназия

Завършва гимназия и естествена история в София през 1893 г. Работи като учител и преподава във Варна, София, Шумен, Габрово и Самоков. От 1922 до смъртта си е уредник на ботаническия отдел към Природонаучния музей в София. Автор е главно на флористически трудове.