Боздуганово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Боздуганово
Общи данни
Население 539 души[1] (15 юни 2020 г.)
15,4 души/km²
Землище 22,98 km²
Надм. височина 142 m
Пощ. код 6269
Тел. код 041489
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 17960
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   кмет
Раднево
Теньо Тенев
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Боздуганово
Пламен Генов
(БСДП)

Боздуганово е село в Южна България. То се намира в община Раднево, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 20 километра от град Стара Загора и на около 25 километра от град Раднево. През землището му минават реките Сазлийка, Азмака и Бедечка. Също така там се намира мястото, където Бедечка и Азмака се вливат в Сазлийка. Почвата преобладаващо е канелено горска. Посевите най-често биват зърнени култури. Има голяма гора, предимно от широколистни дървета.

Селото обслужват автобусите от автогара Стара Загора, линия от градския транспорт # 23 и автобусите от автогара Раднево.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото съществува още по време на османската власт под името Боздуванджи, означаващо сив сокол. След Освобождението то бива изменено на Боздуганово. След 1944 година селото получава името Грудево, кръстено на известния партизанин Груди Филипов, инструктор на партизанското движение от съветското разузнаване, който е родом от Боздуганово и чието име носят читалища и улици в страната. Това име се задържа до 1991 г. след като е променено отново на Боздуганово.

Описания за селото могат да се открият във „Видрица“ – книгата на поп Минчо Кънчев от с. Арабаджиево, днешно Коларово.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В красив парк в центъра се намира кметството заедно с действащо НЧ „Груди Филипов-1920“ с председател Ангелин Андонов, известно със своята богата библиотека (ок. 9000 тома) и фолклорния си състав, печелил много награди и грамоти през годините, и компютърна зала. Детската градина, пощата, здравната служба, магазини и кафета също красят центъра на село Боздуганово. Селото има хлебарница детски площадки, волейболно и баскетболно игрище.

В землището на селото се намират два от най-големите свинекомплекси в страната. Северно от река Сазлийка се намира известната Боздугановска кория с площ 5200 дка, пресечена от автомагистрала „Тракия“.

До спирката в центъра е паметникът на далите живота си през войните.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото е на 2 юни.