Бойка Николас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бойка Николова
писател и испанист
Бойка Николас
Бойка Николас

Родена
Бойка Николова

Националност България
Работилаписател, преподавател, журналист
Литература
ПсевдонимБойка Николас – (Boyka Nicolas или Paula Nicolas)
Период2016 -
ЖанровеМагически реализъм, натурализъм, езотерика, еротика, етно
Темаличностно израстване, емоционална интелигентност
Направлениемагически реализъм, натурализъм, етно, езотерика, еротика
Течениемагически реализъм, езотерика
Дебютни творби„Методът БОП – Благодаря, Обичам, Прощавам“ – 2016 г.
Известни творби„Методът БОП – Благодаря, Обичам, Прощавам“, „Проклятие или Господ има други планове за теб“, „Обичам се“, „Страх“
НаградиВключена в Антологията на Националния музей по литература на България за 2018 г. Включена в „Енциклопедичен справочник на българската литература, създавана в европейската, американската и австралийската диаспора в периода 19 -21 век“ – 2021 г.
ПовлиянаМагически реализъм, Латиноамериканската литература, Маркес
Семейство
СъпругПламен Пенев
ДецаПаулина, Виктор

Уебсайтboikanikolas.com

Бойка Николова, с литературен псевдоним Бойка Николас (Boyka Nicolas или Paula Nicolas извън България), е българска писателка с испанско гражданство, журналистка и преподавател по испанистика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бойка Николова[1] е родена на 13 декември 1968 г. в София. Тя е завършила испанска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, 1992 г. Има Магистърска специалност по Литературна критика и Испаноамериканска литература. Член е на Съюза на българските писатели от 2018 г. Писателката е напълно двуезична, владее еднакво добре испански и български език, а осен това говори италиански, руски и английски.

От малка пише поезия и проза, като печели редица литературни конкурси за младежи. На 13 годишна възраст публикуват първите ѝ разкази и стихотворения в специализирани издания. Писателката е живяла и работила, като журналист, университетски преподавател и директор на Катедра по испански в „Народен университет на Никарагуа“ в Манагуа, Popular University of Nicaragua, 1993 – 1996 г.

Тя е автор на учебник „Испанската норма и никарагуанския говор“, написан от нея специално за нуждите на Popular University of Nicaragua.

Тя е председател на неправителствена организация „Испано-българска асоциация за интеграция и развитие“, Asociación Hispano-búlgara para la integración y el desarollo, Registro de Asociaciones, Comunidad de Madrid, от 2008 г. със седалище в Мадрид, която е посветена на хуманитарни каузи, социална интеграция на хора в неравностойно положение и международно сътрудничество, изпълнила редица проекти под патронажа на Мадридското регионално правителство, Gobierno Regional de la Comunidad de Madrid, 2009 – 2012 г. Тя е работила също като междукултурен посредник /медиатор/ и учител по испански към Община Мадрид, Comunidad de Madrid, Проект „Отворена библиотека“, 2008 – 2009 г., Proyecto Biblioteca abierta. Нейната книга „Методът БОП – Благодаря, Обичам, Прощавам“[2], 2016 г., написана на испански и издадена на испански, английски, руски и български език, е много популярна и авторката е чест гост в телевизионни и радио предавания.

Книгите „Проклятие или Господ има други планове за теб“, 2017 г., и „Me quiero“, 2018, Las 7 claves de la Felicidad, 2019, написани и издадени първо на испански език са избрани за конкурса „Indie“ на Amazon за испаноезична литература за 2017, 2018, 2019 г., а впоследствие са издадени на българки език.

Също така писателката е избрана да влезе в Антология – „Българското слово на литературния глобус“ на Националния музей по литература в България за 2018 г., проект на Министерството на Културата на Република България.

През 2021 г. писателката е включена в „Енциклопедичен справочник на българската литература, създавана в европейската, американската и австралийската диаспора в периода 19 -21 век“

Бойка Николас се занимава с благотворителност и разпространение на българската духовност и култура зад градица, като с нейна помощ и тази на съпруга ѝ, е дарен автобус с рампа и асансьор за децата-инвалиди от дома „Свети Стилян Детепазител“ в гр. Сливен, 2009 – 2011 г. Също така заедно със семейството ѝ, активно участва с дарения в реставрацията на старинната църква „Свети Георги“ в с. Сопица, отразено в дарителската книга на Настоятелството.

Омъжена е за Пламен Пенев, предприемач и музикант и член на Съюза на Артистите в Испания. Sociedad General de Autores y Editores SGAE, España Има две деца: дъщеря – Паулина и син – Виктор Пенев.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]