Бойна брадва

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бойна брадва от около 1475 г.
Реконструкция на бойна брадва от епохата на викингите

Бойната брадва е специална брадва, изработена за бой. В повечето случаи са изработени за използване с една ръка, но има с по-дълга дръжка за бой с две ръце.

Бойните брадви, конструирани специално като оръжие за близък бой, са с тегло от 0,5 до 3 kg и с дължина на дръжката от 30 cm до 1,5 m.

Въпросът дали брадвата като инструмент предхожда употребата ѝ като оръжие остава отворен, тъй като и двете приложения съществуват едновременно още от древни времена.[1]

Използване в бойни условия[редактиране | редактиране на кода]

При една бойна брадва за разлика от меча, има център на тежестта близо до предната режеща част. Поради това ударите, направени с брадва са по-мощни от тези на меча. Кинетичната енергия на режещата част на брадвата предизвиква по-големи увреждания в сравнение с основно режещото действие на меча. Брадвата не е подходяща за дуелиране тъй като при удар трудно може да променя посоката си, както и не може да отрази удар на противника. Боецът с брадва трябва или да избягва удари на противника или да използва щит. Друг недостатък е тежестта, която може да доведе до по-бързо изтощаване на боеца.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. « Au sujet de la hache polie », M. Louis de la Société préhistorique française, Bulletin de la Société préhistorique de France Année 1949, Volume 46, Numéro 9 – 10, pp. 349 – 352