Бойчо Брънзов (зала)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зала „Бойчо Брънзов“
Зала „Бойчо Брънзов“
42.515° с. ш. 27.4672° и. д.
Местоположение в Бургас
Общи данни
Предишни именазала „Изгрев“
Адресж.к. Зорница 40

Зала „Бойчо Брънзов“ е спортна зала в Бургас, известна и като зала „Изгрев“. От 1996 година носи името на именития бургаски баскетболист Бойчо Брънзов.[1]

Понастоящем в спортна зала „Бойчо Брънзов“ тренират и играят своите официални мачове мъжете и юношеските формации на баскетболен клуб „Черноморец“ Бургас, както и жените и девическите формации на баскетболен клуб „Лукойл Нефтохимик“, Бургас. Освен това залата се използва и от юношите на баскетболен клуб „Делфин“, Бургас и за аматьорски баскетбол. Бургаската баскетболната публика е силно привързана и обичаща своя отбор. Бургас разполага с отлична зала за баскетбол с 1000 места за зрители. В най-силните сезони на бургаския отбор тя винаги е изпълнена до краен предел.

Видни представители в треньорската професия са били Динко Хаджидинев и Панайот Влаев. В града има и достатъчно добри специалисти - треньори и много деца, желаещи да практикуват този спорт, което е предпоставка за развитието му на високо ниво. Амбициите на детско-юношеската баскетболна школа в Бургас са да стане една от най-добрите в страната. В нейните отбори тренират близо 200 деца. В годините на съществуването на бургаския баскетбол много медали и шампионски титли са спечелени от бургаски деца и юноши. Последен пример за това е спечелването на бронзовите медали в Младежката лига през сезон 2009/2010 г. Представители на школата са включени в националните отбори на България във всички възрастови гарнитури. От Бургас са тръгнали за големия баскетбол Бойчо Брънзов, Петко Маринов, Атанас Стоянов, Георги Йорданов, Станчо Костов, Димо Костов, Дечо Коешинов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]